Jacob van Lovendaal

  • Interieur Joriskerk 1927

Mythe, religie of mysterie? Er worden al eeuwenlang bijzondere verhalen van generatie op generatie doorgegeven over mysterieuze gebeurtenissen in Venlo.


Jacob van Lovendaal preekt ’s nachts

Venlo was in de zestiende en zeventiende eeuw een verscheurde stad. Mensen stonden elkaar naar het leven. Met welke reden? De godsdienst. Een afgrondelijke haat tussen katholieken en protestanten. In 1531 werd Jacob van Lovendaal, een volgeling van de protestant Maarten Luther, gearresteerd en veroordeeld wegens ketterij. De straf die hij kreeg was barbaars in onze ogen. Jacob kreeg het stedelijk brandmerk aangebracht en zijn tong werd doorboord. Zodat hij niet meer kon preken. Bovendien moest hij een boete betalen van 157 gouden guldens.

In 1713 kregen de protestanten de Sint-Joriskapel toegewezen als bedehuis. Vijf jaar later werd begonnen met een uitbreiding. In 1719 werd de Joriskerk plechtig in gebruik genomen. Vanaf dat jaar ging door Venlo een gerucht. Verschillende mensen waren ’s nachts kort na volle maan door de Gasthuisstraat gelopen. Ze hadden gehoord, dat iemand in de Joriskerk hardop aan het praten was. Praten is niet het goede woord. Het waren rauwe klanken die uitgestoten werden. De kerkmeester was met de sleutel gekomen, had de deur geopend en kwam krijtwit van schrik naar buiten. Er was niemand binnen, maar toch had hij een mannenstem gehoord. Het moest wel de geest van de gepijnigde Jacob van Lovendaal zijn.


Mysterieus Venlo

Placeholder for Zuster AgnesZuster Agnes

Zuster Agnes Huijn

In 1637 heerste in Venlo de pest. Al gauw ging het verhaal rond dat zuster Agnes Huijn de verschrikkelijke ziekte uit haar klooster had gejaagd. Er waren meer wonderlijke gebeurtenissen rond haar persoon…

Placeholder for Kaole MariaKaole Maria

Kaole Maria

In de Martinusbasiliek staat in een nis een stenen Mariabeeldje. Achter glas en tralies beschermd tegen diefstal. Maar niet alleen tegen diefstal. Maria vloog ook zelf weg…


Laat je verrassen door deze tentoonstellingen


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Eten en drinken

Shannon's Irish Pub

The Best Irish Pub in Town

Placeholder for Shannons Irish Pub venlo thumbnailShannons Irish Pub venlo thumbnail
Winkels

Just For Fun

Voor al uw Vasteloavend & hobby benodigdheden

Placeholder for 2019 03 VP Just For Fun Shop 32019 03 VP Just For Fun Shop 3
Winkels

KATT Alleen maar leuke dingen

Placeholder for Katt 01Katt 01
Locatie

HAS Hogeschool

Placeholder for Placeholder 2021 12 15 102600 tntlPlaceholder 2021 12 15 102600 tntl
Eten en drinken

Café The Seventies

Placeholder for Cafe 7ties venlo thumbnailCafe 7ties venlo thumbnail
Winkels

Beers & More

Bierspeciaalzaak met mega-assortiment

Placeholder for 2021 06 Venlo Partners Beers And More77 22021 06 Venlo Partners Beers And More77 2

Luister naar het verhaal