Mythe, religie of mysterie? Er worden al eeuwenlang bijzondere verhalen van generatie op generatie doorgegeven over mysterieuze gebeurtenissen in Venlo.
Jacob van Lovendaal preekt ’s nachts
Venlo was in de zestiende en zeventiende eeuw een verscheurde stad. Mensen stonden elkaar naar het leven. Met welke reden? De godsdienst. Een afgrondelijke haat tussen katholieken en protestanten. In 1531 werd Jacob van Lovendaal, een volgeling van de protestant Maarten Luther, gearresteerd en veroordeeld wegens ketterij. De straf die hij kreeg was barbaars in onze ogen. Jacob kreeg het stedelijk brandmerk aangebracht en zijn tong werd doorboord. Zodat hij niet meer kon preken. Bovendien moest hij een boete betalen van 157 gouden guldens.
In 1713 kregen de protestanten de Sint-Joriskapel toegewezen als bedehuis. Vijf jaar later werd begonnen met een uitbreiding. In 1719 werd de Joriskerk plechtig in gebruik genomen. Vanaf dat jaar ging door Venlo een gerucht. Verschillende mensen waren ’s nachts kort na volle maan door de Gasthuisstraat gelopen. Ze hadden gehoord, dat iemand in de Joriskerk hardop aan het praten was. Praten is niet het goede woord. Het waren rauwe klanken die uitgestoten werden. De kerkmeester was met de sleutel gekomen, had de deur geopend en kwam krijtwit van schrik naar buiten. Er was niemand binnen, maar toch had hij een mannenstem gehoord. Het moest wel de geest van de gepijnigde Jacob van Lovendaal zijn.
Mysterieus Venlo
Zuster Agnes Huijn
In 1637 heerste in Venlo de pest. Al gauw ging het verhaal rond dat zuster Agnes Huijn de verschrikkelijke ziekte uit haar klooster had gejaagd. Er waren meer wonderlijke gebeurtenissen rond haar persoon…
Kaole Maria
In de Martinusbasiliek staat in een nis een stenen Mariabeeldje. Achter glas en tralies beschermd tegen diefstal. Maar niet alleen tegen diefstal. Maria vloog ook zelf weg…
Laat je verrassen door deze tentoonstellingen
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Luister naar het verhaal