Vanaf 15e eeuw, gevel 1588
Dankzij bakkersfamilie Schreurs, tevens naamgever van dit middeleeuwse dubbelhuis, werd de uitbundige renaissancegevel in 1922 met zorg hersteld. Daarmee onderging dit pronkjuweel een beter lot dan andere exemplaren in de binnenstad, die bijna allemaal werden verstopt achter dikke lagen stucwerk.
De 16e-eeuwse wapensteen verwijst naar de zwagers Wijnand van Oeijen en Hendrik Boemer, die gehuwd waren met de zusjes Vogelsanck. Waarschijnlijk bewoonden beide echtparen elk een helft van het pand.
Het Oude Dorp
Huis Schreurs staat in de oudste kern van Venlo, ook bekend als Het Oude Dorp. Rond het jaar 1000 werd een bestaande houten kerkje, vervangen door een zaalkerk opgetrokken uit steen. Achter de voorlopen van de huidige Sint-Martinusbasiliek liet de graaf van Gelre in de dertiende eeuw een versterkt huis bouwen.
Dubbel koopmanshuis
In dit centrum van macht van kerk en overheid werd in de overgang van vijftiende naar de zestiende eeuw een dubbel koopmanshuis gebouwd. De stevige houten balken van de zoldervloer duiden op opslag. Mogelijk van brouwgraan voor de brouwerij die achter het huis lag.
Voorgevel in renaissancestijl
In 1588 kreeg het huis de voorgevel in renaissancestijl, die we ruim vierhonderd jaar later nog goeddeels kunnen bewonderen. In het midden is een wapensteen die verwijst naar de families Van Ooijen en Boener, eigenaren van het pand. Ongeveer honderd jaar geleden is het huis zorgvuldig gerestaureerd door bakker Schreurs, waarbij de pui veranderde. Sindsdien heet het Huis Schreurs. Naast het huis is een steegje, een gats in het dialect, met de originele bestrating uit de zestiende eeuw.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Beluister het fragment
Het verhaal van 'Huis' Schreurs