Vanaf 1344, gevels 19e eeuw
Op de Markt kruisten in de middeleeuwen belangrijke land- en handelswegen. Op dit economische middelpunt van de stad, ‘t Cruys genoemd, werd in de 15e eeuw (vermoedelijk met de bouwmaterialen van een ouder gebouw) dit handelshuis opgericht.
De benaming duidt op de handelscontacten van de middeleeuwse bouwheer. Delen van de kap dateren nog uit 1344. De gevelbepleistering kwam in de 19e eeuw tot stand.
Oppidum
Er zijn nauwelijks schriftelijke bronnen overgeleverd uit de periode dat het dorp Venlo zich ontwikkelde tot een nederzetting die leek op een stad. Er moet in de twaalfde en dertiende eeuw volop handel zijn gedreven aan en over de Maas. De zelfbewuste Venlonaren noemen hun woonplaats tegen het einde van de dertiende eeuw een oppidum, een stad. Juridisch volgde pas in 1343 de erkenning hiervan.
't Cruys
Op de huidige Markt kruisten in de middeleeuwen belangrijke landwegen. De Vleesstraat en Lomstraat, die van zuid naar noord liepen. Van oost naar west waren het de Gasthuisstraat en Steenstraat. Het snijpunt is lange tijd 't Cruys genoemd.
Handelshuis
Aan dit belangrijke kruispunt werd eind vijftiende eeuw, begin zestiende eeuw een handelshuis gebouwd. Het pand had een vrijwel vierkant grondplan, een deel van de kelder van een oudere woning werd in het nieuwe huis opgenomen. Elementen uit dat handelshuis zijn bewaard gebleven. Denk aan deuren, kozijnen en trappen. De huidige pui dateert uit de jaren twintig of dertig van de vorige eeuw.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Beluister het fragment
Het verhaal van Handelshuis 'Stadt Frankfort'