De Goossenspoort gaf vroeger toegang tot de Goossens-plaats: steenhouwerij/kolenhandel. Daarnaast lag vroeger het Arsenaal, een wapenmagazijn van de Minderbroeders kazerne, gelegen binnen de vestingwerken van Venlo achter het voormalig kasteel De Loohof. Het stond vlak bij de Minderbroeders kerk. In deze historische poort komen de woorden van Jaap Robben goed tot zijn recht. Kunstenaar Gies Backes heeft namelijk op deze muur licht opdoemend de mensen getekend, die hier geleefd hebben, maar waarvan we de namen niet meer weten.
Dichter
Jaap Robben (1984) is schrijver, dichter en theatermaker. Eerst wilde Robben eigenlijk archeoloog worden, hij rondde eerst zijn studie Milieu-Maatschappij wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheater Academie in Den Bosch. Sinds 2004 publiceerde Robben vijf poëziebundels en was hij vanaf 2008 twee jaar lang de Stadsdichter van Nijmegen. In augustus 2010 verscheen zijn veelbesproken boek ‘De Zuurtjes’, een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman. In het najaar van 2012 verscheen Robbens eerste prentenboek ‘Josephina’ en twee jaar later zijn debuutroman voor volwassenen ‘Birk’, die zeer lovend werd ontvangen en diverse prijzen won. In 2018 werd de roman ‘Zomervacht’ uitgebracht.
De Goossenspoort (boven de ingang staat de letter G) aan de Parade. Rechts naast de poort was vroeger de steenhouwerij van Goossens gevestigd. Foto dateert uit 18 september 1961.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Luister naar het gedicht