Op de hoek van de Parade en de Begijnengang ligt Café de Locomotief. Op deze plek was in het verleden eerst een brouwerij, daarna werd het een fietsenzaak van de firma Bedaux. Het café is razend populair bij jong en oud. Op de gevel is ooit een mooie muurschildering aangebracht waarin je een trein door het landschap ziet rijden. Erboven staat een gedicht van Paul Snoek in de vorm van een rookpluim weergegeven. Je leest het van onder naar boven.
Dichter
Paul Snoek (1933- 1981) was naast dichter ook een tijd lang een succesvol kunstschilder. Hij werd gerekend tot de Vijftigers, een groep van experimentele Vlaamse dichters als reactie op de Nederlandse Vijftigers. Zijn werk is moeilijk bij één stroming in te delen. Begonnen als romantisch dichter, groeide hij uit naar meer agressieve en cynische geschriften. Tegen het einde van zijn leven werd hij een gelaten, pessimistische dichter, in overeenstemming met zijn manisch-depressieve buien.
Geschiedenis
Het populaire café De Locomotief ontleent zijn naam aan een Nederlands fietsenmerk. In het pand zat lange jaren een rijwielzaak. Over de volle breedte van de gevel werd reclame gemaakt voor Locomotief Fietsen.
Oorspronkelijk bestond het pand uit een woonhuis aan de Parade met erachter een brouwerij. De oudste vermelding dateert van 1783. In die tijd heet de brouwerij ’t Reipke, een dialectwoord van Hoepeltje. Het wordt De Hoepel als Jan Christian Verzijl de brouwerij kort voor 1800 overneemt.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Luister naar het gedicht