Dit gedicht is op 6 november 2016 aangebracht op het vroegere gebouw van het Dagblad voor Noord-Limburg in de Grote Kerkstraat. Hier rolde de krant dagelijks van de rol. Dagblad voor Noord-Limburg was een tot 1996 in Venlo en omgeving uitgegeven plaatselijke krant, daarna is dit veranderd in Dagblad De Limburger. De krant was de opvolger van de tot 1944 uitgegeven Nieuwe Venlosche Courant. Aanvankelijk wilde men in 1945 bij de doorstart deze naam blijven gebruiken, maar omdat deze naam (vooral in de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog) werd gezien als de krant van collaborateurs werd door de overheid bepaald dat men een andere naam moest gaan voeren. De plek voor dit gedicht is dan ook heel toepasselijk.
Dichter
Cor Deneer (1917-1976) was na de Tweede Wereldoorlog decennialang de beeldbepalende verslaggever van het Dagblad voor Noord-Limburg. Hij werd al bij leven geroemd om zijn journalistieke kwaliteiten en schrijverstalent. Die gaven kwamen wellicht het meest tot hun recht in zijn column De Zesde Dag die iedere zaterdag verscheen. In meer dan 400 afleveringen behandelde Deneer alles wat hem bezighield. Het dichten was overigens een lang verborgen passie van Deneer. Zelf heeft hij bij leven nooit een bundel uitgebracht. Pas na zijn dood werd er een herinneringsboek en dichtbundel uitgebracht. Het gedicht “Nachtdienst” beschrijft hoe ’s nachts de krant in allerijl gedrukt wordt: “als de pers draait staat de wereld stil”.
Medewerkers van het voormalig Dagblad van Noord-Limburg aan het werk in de zetterij en drukkerij. Foto's dateren uit 19 juli 1966.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Luister naar het gedicht