Metgezel

Op de zijgevel van eetcafé Hemingway in de Heilige Geeststraat staat een gedicht van Daan Doesborgh. Het gedicht is precies de juiste lengte voor de tijd dat het kost om erlangs te lopen. Je kan het dus lezen terwijl je loopt en hoeft daarvoor niet je pas in te houden. In het gedicht spreekt de stad tot de wandelaar die erin loopt. In de stad ben je altijd samen met die stad, met de geest van die stad op een plek. Daarom is het gedicht opzettelijk niet verwant aan de plek waar het staat, de stad is overal om je heen en dit gedicht zou dat ook kunnen zijn. Omdat Venlo een Limburgse stad is, zit in de laatste regel een regionale ‘taalfout’. Goed Nederlands zou zijn: 'ik kijk in je ogen'. Maar zoals het er nu staat is het goed Limburgs, en bovendien met een mooier ritme.


Dichter

Daan Doesborgh (1988), geboren in Steyl, is schrijver, presentator en was vanaf 2006 tot 2011 stadsdichter van Venlo. In 2005 stapte Doesborgh als zeventienjarige tijdens een open podium voor het eerst achter een microfoon. Hij werd een fanatiek beoefenaar van de poetry slam en won verschillende prijzen, onder meer in 2010 het NK Poetry Slam. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam.

Hij is redacteur van tijdschrift Tirade. In samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Vrij Nederland maakt hij een maandelijkse Poëziepodcast.

Met enige regelmaat schrijft Daan artikelen over politiek, kunst en de actualiteit. Ook werkt hij vaker samen met muziekensembles, zoals het Nederlands Blazers Ensemble. In 2020 verscheen van zijn hand de bundel Kraai met door hem vertaalde gedichten van Ted Hughes.

Placeholder for Hemingway3Hemingway3

Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Overnachten

Hotel American

Gezellig en comfortabel

Placeholder for Hotel american venloHotel american venlo
Overnachten

Droompark Maasduinen

Placeholder for Droompark MaasduinenDroompark Maasduinen
Winkels

Meyer & Meyer

Hoge kwaliteit herenmode voor aantrekkelijke prijzen

Placeholder for 2016 11 Meijer2016 11 Meijer
Eten en drinken

Klup77

Voor ieder wat wils, onder één dak!

Placeholder for 2019 04 VP Klup 77 062019 04 VP Klup 77 06
Erfgoud

Sint Martinusbasiliek

Grote Kerkstraat

Placeholder for St MartinusbasiliekSt Martinusbasiliek
Eten en drinken

Plein 7

Placeholder for 2020 06 VP Plein7 62020 06 VP Plein7 6

Luister naar het gedicht