Aan de voet van de Romertoren, blikvanger van de Maasboulevard en ontwerp van architect Jo Coenen, is een regel aangebracht van Bert Schierbeek. Het is duidelijk leesbaar voor de bezoekers van de horecagelenheden en passanten. Dit gedicht is geplaatst in 2018.
Dichter
Bert Schierbeek (1918-1996), schrijver en dichter, was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, waarover hij schreef in zijn debuutroman Terreur tegen terreur
(1945). Hij was redacteur en bestuurslid van De Bezige Bij. Ook maakte Schierbeek zich sterk voor experimentele dichters als Kouwenaar, Campert, Andreus en Vinkenoog. Hij onderhield nauwe contacten met kunstenaars uit andere disciplines: Lucebert, Karel Appel, Johan van der Keuken, Peter Schat en Jef Diederen.
Zijn roman Het boek Ik (1951) is een hoogtepunt in Schierbeeks proza. In een associatief geheel van autobiografie en essay wordt de betekenis van het woord ‘ik’ bespeeld en gezocht. Vanaf de bundel De deur (1972) werd Schierbeek ook als dichter bij een groter publiek bekend. Nadien bleef hij voornamelijk poëzie schrijven, steeds op zoek naar nieuwe vormen.
Schierbeek kreeg daarnaast ook veel belangrijke literaire prijzen zoals de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs (1961), de Vijverberg-prijs (1971), de Herman Gorter-prijs (1978) en de Constantijn Huygens-prijs (1991). Vijfentwintig jaar na zijn overlijden voltooide Graa Boomsma in 2021 zijn biografie Niemand is waterdicht.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Luister naar het gedicht
Luister naar het gedicht