Mooi zijn de stromen

Bastion 10, 5911 DL Venlo

Aan de voet van de Romertoren, blikvanger van de Maasboulevard en ontwerp van architect Jo Coenen, is een regel aangebracht van Bert Schierbeek. Het is duidelijk leesbaar voor de bezoekers van de horecagelenheden en passanten. Dit gedicht is geplaatst in 2018.


Dichter

Bert Schierbeek (1918-1996), schrijver en dichter, was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, waarover hij schreef in zijn debuutroman Terreur tegen terreur (1945). Hij was redacteur en bestuurslid van De Bezige Bij. Ook maakte Schierbeek zich sterk voor experimentele dichters als Kouwenaar, Campert, Andreus en Vinkenoog. Hij onderhield nauwe contacten met kunstenaars uit andere disciplines: Lucebert, Karel Appel, Johan van der Keuken, Peter Schat en Jef Diederen.

Zijn roman Het boek Ik (1951) is een hoogtepunt in Schierbeeks proza. In een associatief geheel van autobiografie en essay wordt de betekenis van het woord ‘ik’ bespeeld en gezocht. Vanaf de bundel De deur (1972) werd Schierbeek ook als dichter bij een groter publiek bekend. Nadien bleef hij voornamelijk poëzie schrijven, steeds op zoek naar nieuwe vormen.

Schierbeek kreeg daarnaast ook veel belangrijke literaire prijzen zoals de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs (1961), de Vijverberg-prijs (1971), de Herman Gorter-prijs (1978) en de Constantijn Huygens-prijs (1991). Vijfentwintig jaar na zijn overlijden voltooide Graa Boomsma in 2021 zijn biografie Niemand is waterdicht.

Placeholder for Romertoren2Romertoren2

Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Eten en drinken

Café de Galerie

Gezellig café op de Parade

Placeholder for Cafe de galerie Venlo thumbCafe de galerie Venlo thumb
Winkels

Galerie Wilms

Hedendaagse kunst

Placeholder for 2022 05 Kijkje in het van Galerie Wilms Minted Media2022 05 Kijkje in het van Galerie Wilms Minted Media
Winkels

Zweefvliegveld

Boeiend schouwspel of spannende attractie

Placeholder for Zweefvliegen VenloZweefvliegen Venlo
Eten en drinken

Wijncafé van den Hombergh

Voor de fijnproever

Placeholder for 2016 11 Wijncafevd Homberg 42016 11 Wijncafevd Homberg 4
Winkels

Brinkhaus Fietsen

Nieuw leven in een oude fiets

Placeholder for Ontwerp zonder titel 46Ontwerp zonder titel 46
Locatie

S&S Kledingreparatie

Voor alle reparaties aan kleding

Placeholder for 2016 11 S2016 11 S

Luister naar het gedicht

Luister naar het gedicht