Julianapark
In dit park direct bij het centrum van Venlo zijn veel verschillende functies bij elkaar gebracht. In het ontwerp van het Julianapark is met grastaluds een verwijzing gemaakt naar de oude stadswallen en grachten, waarvan ondergronds nog resten aanwezig zijn. Het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam hebben hun eigen plek gekregen in het park met de mogelijkheid om exposities van binnen naar buiten door te trekken.
In het park is ook een grasweide aangelegd waar grootschalige festiviteiten, zoals het Zomerparkfeest, Lekker Venlo en Stereo Sunday georganiseerd kunnen worden. Het geheel wordt nog aantrekkelijker gemaakt door bloemen, een speeltuin en een grote verscheidenheid aan bomen en struiken.
Wilhelminapark
Het ontwerp van het Wilhelminapark is rond 1890 gemaakt door de Belgische landschapsarchitect, Lieve Rooseels. Het is een ontwerp waarin het centraal gelegen park dient als verlengde van de tuinen van de karakteristieke villa’s die rondom dit park gebouwd zijn. Het park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl wat te zien is aan de kronkelige paden, een vijver met bruggetje, grasvelden met bomen, heestergroepen en zorgvuldig gekozen zichtlijnen. Zonder twijfel een van de mooiste parken van de regio. Het park ligt op loopafstand van het centrum.
Rosarium: rozentuin in Venlo
Midden in het centrum van Venlo ligt het Rosarium. Dit is een verdiept liggende “rozentuin” omgeven door oude stadsbebouwing. In het Rosarium ligt een vijver en er staat een bevrijdingsmonument. In 2004 is een aantal rozenvakken vernieuwd en zijn er naambordjes bij de verschillende rozensoorten gezet. Vroeger was deze plek de drinkplaats voor de paarden van de huzaren. Het Rosarium is een oase van rust midden in de stad.
Nolenspark
Het Nolenspark is een klein stadsparkje in Venlo, onderdeel van het Nolensplein. Dit plein is na de bouw van een ondergrondse parkeerplaats in 1999 opnieuw ontworpen. In het Nolenspark staan een aantal oude bomen en een grote taxus. Opvallende elementen zijn het beeld van Mgr Nolens en het voetcarrilion. In de zomermaanden worden er in dit park kleinschalige evenementen georganiseerd.
Burgemeester Bergerpark
Het Burgemeester Bergerpark is een goed bewaard geheim in Venlo. Het Bergerpark was voor de reconstructie in 1998 een traditioneel stadspark met nette gazons, bosplantsoen, heestergroepen en een aantal bomen. Het park wordt van oudsher doorsneden door de Rijnbeek (’t Rienke of de Fossa Eugeniana). Dit is een kanaal dat in een ver verleden door de Spanjaarden is gegraven. Het kanaal dient nu voor de afvoer van regenwater. Bij de herinrichting van dit park in 1998 is er een tweede beek aangelegd. Het kwelwater dat in de achterliggende wijken wordt verzameld loopt nu via verschillende niveaus zichtbaar door het park in de Rijnbeek. Rondom de beken vindt natuurontwikkeling plaats. Het park bestaat nu uit een traditionele bomenweide, een stedelijke parkrand met speelfuncties en natuur.
Maasoeverpark
Het Maasoeverpark, dat het afgelopen jaar gerealiseerd is in Venlo, bestaat uit de Romeinenweerd, Tangkoel, Balkon aan de Maas en Raaijweide. Een langgerekt, verhoogd “Balkon” functioneert als hoofdfietsverbinding en wandelpad langs de Maas tussen Venlo, via Blerick naar Baarlo. Tevens functioneert het balkon als veekering voor de Galloway Runderen die vrij tussen het balkon en de Maasoever grazen. Een multifunctioneel plein in het verlengde van de hoofdwinkelstraat van Blerick verbindt Blerick met de Maas. Op dit plein met trappen tot aan de Maas worden activiteiten georganiseerd en er staan tijdens de zomermaanden terrasjes. Het Maasoeverpark staat voor rust en voor mooie stadse vergezichten.
Tuinen van kasteel Holtmühle en Aalsbeekdal
De stadsrand van Tegelen grenst direct aan de Aalsbeek, en is dan ook een bepalende factor in dit park. Het gehucht Nabben is op alle historische kaarten aanwezig, en is zeer herkenbaar in het landschap. Het gehucht is ontstaan in de benedenloop van de Aalsbeek. Het kasteel Holtmühle was vroeger een van de drie kastelen die Tegelen rijk was. Het kasteel had twee toegangspoorten. Het kasteel bevat nog diverse oude delen, waaronder een Tiendschuur die voor tentoonstellingen gebruikt wordt. Momenteel is het kasteel in gebruik als viersterrenhotel.
De stevige ommuring, die in de achttiende eeuw nog versterkt werd door baron Glazennap zorgde voor cultuurhistorische waarden die in de historische lijnen nog steeds waarneembaar zijn in het gebied. De benedenloop van de Aalsbeek heeft een overwegend natuurlijk ingesneden profiel met een groen bebost karakter en is recreatief zeer aantrekkelijk.