Arbeiderswoningen Russel

1925

Steenfabriek Russel verkreeg in 1920 het eigendom van een kleirijk terrein in het gebied Egypte. Om enig toezicht op dit belangrijke kleidepot te kunnen houden, werden in 1925 vlak bij de groeve deze twee sobere arbeiderswoningen gebouwd.


Groeve Egypte

Kleiwarenfabrikant Alfred Russel kocht in 1920 de aan de overkant van de weg gelegen gronden van een zekere mevrouw Berger uit Venlo. Waarschijnlijk was tevoren via grondboringen aangetoond dat zich onder de aankoop veel goede klei bevond, waardoor het een uiterst waardevolle aanwinst werd om de toekomst van zijn steenfabriek veilig te stellen. In 1923 werd het vervoer van de klei naar de fabriek geregeld door de aanleg van smalspoor (zie volgende object).


Woningen

In 1925 werden deze twee woningen gebouwd, waarschijnlijk om medewerkers dicht bij hun werk te laten wonen en tegelijkertijd toezicht op de groeve te kunnen houden. De betrekkelijk sobere huizen hebben een gevel van gele bakstenen versierd met banden van groen-geglazuurde bakstenen en enkele sierstenen in de vorm van hoofdjes. Dit waren allemaal producten die bij Russel gemaakt werden, zodat de huizen ook een soort open showroom waren.

Tiglien

Bij de diverse kleiafgravingen in Tegelen werden tijdens het graven door kleistekers en na beƫindiging van de groeves door wetenschappers vele fossiele resten ontdekt van dieren en planten uit een ver verleden, ongeveer 1,5 tot 2 miljoen jaar terug in de tijd. Omdat over die periode verder nog niets bekend was, kreeg het tijdperk in de geologie de naam Tiglien, naar Tegelen. In de Jochumhof in Steyl is men bezig met de aanleg van een speciale Tiglientuin, een poging tot herstel van het 2 miljoen jaar oude landschap.


Je raakt niet uitgekeken in Tegelen

Dienstverlening

Tattoo Ron

Al jaren een begrip in Venlo

Placeholder for 2018 09 VP Tattoo Ron 6 A42018 09 VP Tattoo Ron 6 A4
Erfgoud

Kranenbreukershuis

Hoekstraat 6

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 09Venlopartners 010524 Keramiekroute 09
Cultuur

Keulsepoort

Keulsepoort

Placeholder for Kaart postkantoor 1962 verz1 1Kaart postkantoor 1962 verz1 1
Eropuit

Speelpark Klein Zwitserland

Een feest voor grote en kleine avonturiers

Placeholder for Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18
Erfgoud

'Huis Soiron'

Lomstraat 36

Placeholder for Huis SoironHuis Soiron
Winkels

Emmaus Feniks

Placeholder for LOCATIE Emmaus FeniksLOCATIE Emmaus Feniks