• 1 7

Tankstation American Petroleum Company

Het oudst bewaarde tankstation van Nederland

Keulsepoort, de verkeersader van Venlo

In 1933 nam de NV American Petroleum Company op de drukste verkeersader van Venlo een zogenaamd servicestation in gebruik; het Tankstation American Petroleum Company oftewel 'ut Tankstation'.

De Keulsepoort was tot de Tweede Wereldoorlog een knooppunt van verkeer over de weg en het spoor. Over de volle breedte van de straat lag de bewaakte overgang van de Köln-Mindener Eisenbahn. De Duitse vervoersmaatschappij onderhield een belangrijke treinverbinding tussen Hamburg en Parijs.

Daarnaast reden de trams naar Steyl en Nijmegen over de Keulsepoort en had je natuurlijk ook nog de vele voetgangers, fietsers, motorrijders en automobilisten. Kortom, een drukte van jewelste!

Placeholder for 1 2 1 2
Placeholder for 1 4 1 4

Hypermodern en revolutionair

Kenmerkend voor het tankstation was het ronde, transparante kioskgebouw. De kleine vierkante ruitjes springen direct in het oog. Opvallend waren bovendien de twee luifels waaronder de benzinepompen stonden. Het tankstation roept herinneringen op aan Amerikaanse road movies en was daarmee voor Venlo hypermodern, en ja, zelfs revolutionair.

Het tankstation is een voorbeeld van een stroming in de architectuur die het Nieuwe Bouwen wordt genoemd. De architecten van het Nieuwe Bouwen verwierpen tradities en gepronk. Ze streefden naar zuivere, eenvoudige vormen.

Placeholder for 1 6 1 6
Placeholder for 1 1 1 1

Rally van Monte Carlo

De Rally van Monte Carlo was in de jaren dertig immens populair. Autosport sprak tot de verbeelding en de rallydeelnemers waren echte sterren. De Nederlandse coureurs maakten bij het tankstation aan de Keulsepoort een tussenstop, heel Venlo liep ervoor uit.

In de jaren vijftig verkocht Esso het gebouwtje aan de VVV. Niet de lokale voetbaltrots, maar de Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer. De organisatie vestigde er haar kantoor. Later werd het tankstation een restaurant.

Met de bouw van het Limburgs Museum werd het gebouw gerestaureerd en keerden ook de karakteristieke luifels terug.

Placeholder for 1 5 1 5