• Postkantoor 9 Sef Derkx

Postkantoor

Van postkantoor tot museum voor moderne kunst

1934-1941

Na de sloop van de middeleeuwse Keulse Poort eind 19e eeuw wordt op deze plek een nieuw postkantoor gebouwd. Tussen 1934 en 1941 kwam hier het huidige gebouw voor in de plaats. De opvallende entree bevat fraaie reliëfs van Charles Vos die verwijzen naar de middeleeuwse stadspoorten wordt gebouwd in de trant van de Delftse School.

Placeholder for Kaart Postkantoor 1964 1 Kaart Postkantoor 1964 1

Eenvoud als schoonheid

Architectuur moest dienen en niet opvallen. Eenvoud als schoonheid, oer-Nederlands dus. Het gebouw is ontworpen door de latere rijksbouwmeester Hessel Hoekstra.

Het postkantoor wordt in september 1941 geopend. Wat nog steeds in het oog springt, is de hoofdingang met reliëfs in natuursteen van beeldhouwer Charles Vos. Ze laten het stadswapen van Venlo zien, het provinciewapen en dat van het koninkrijk. De grote hal voor de bezoekers was ruim en overzichtelijk. Achter een balie en glas lag het domein van de postambtenaren.

Placeholder for Postkantoor loketten 1967 vanbommelvandam Postkantoor loketten 1967 vanbommelvandam

‘Ondergrondse’ feesten in De Postkelder

In de Tweede Oorlog werden door de bezetter in het postkantoor militairen ondergebracht. Vier dagen na de bevrijding van Venlo, op donderdag 1 maart 1945, ging het postkantoor provisorisch weer open. Het rook er heerlijk, want het was door de Amerikanen ingericht als militaire keuken.

In de binnenstad waren door de bombardementen bijna alle grotere horeca-etablissementen verwoest of beschadigd. De PTT stelde in het najaar van 1945 de ruime kelders onder het postkantoor beschikbaar als café. Het kreeg de toepasselijke naam ‘De Postkelder’. Kunstenaar Wim Visser schilderde op de muren taferelen uit de Venlose geschiedenis. De ‘ondergrondse’ feesten in een roes van vrijheid werden legendarisch.

Placeholder for Kaart postkantoor 1962 verz1 1 Kaart postkantoor 1962 verz1 1