• Kaart postkantoor 1962 verz1 1

Keulsepoort

Van markant baken tot museumkwartier

De middeleeuwse Keulsepoort bepaalt al meer dan 500 jaar de oostelijke toegang tot de stad. Als markant baken en rustpunt voor reizigers tussen Den Bosch en Keulen, als prestigieuze boulevard met Franse allure die plaatsmaakte voor het asfaltrijke 'Brugplan' en tot slot het hedendaagse Museumkwartier.


1349 - 1350

De Laerpoort wordt voor het eerst vermeld in 1349-1350, enkele jaren nadat Venlo stad is geworden. Rond 1400 krijgt de Laerpoort een voorpoort met twee zware torens en een stenen brug over de gracht. In de loop van de eeuwen werden de vestingwerken steeds verder uitgebreid en versterkt. Uiteindelijk bestond deze oostelijke toegang tot de stad uit vier verschillende poortgebouwen.

Venlo lag aan de handelsweg die Den Bosch met Keulen verbond. Voor reizenden zal de Keulse Poort een markant baken geweest zijn. Na uren gelopen te hebben, kwam de poort en daarmee Venlo in zicht. Voor velen was de stad ongetwijfeld een rustpunt onderweg.


1867

In 1867 verloor Venlo zijn status als vestingstad. De Keulse Poort werd gesloopt.

In enkele Nederlandse steden zijn stadspoorten bewaard gebleven. Denk aan Zutphen, Leiden, Amersfoort en Maastricht. De Keulse Poort had in dit rijtje niet misstaan. Integendeel, het zou een monument zonder weerga zijn in het huidige Venlo.

Placeholder for Keulscheweg venlo Keulscheweg venlo
Placeholder for Keulse Poort 11 Keulse Poort 11

1880 - 1940

Op de vrijgekomen grond van de Keulse Poort werd in 1880 een postkantoor geopend. De Keulse Poort werd de Keulsepoort.

De Keulsepoort was tot de Tweede Wereldoorlog een knooppunt van verkeer over de weg en het spoor. Over de volle breedte van de straat lag de bewaakte overgang van de Köln-Mindener Eisenbahn. De Duitse vervoersmaatschappij onderhield een belangrijke treinverbinding tussen Hamburg en Parijs.

Bovendien reden de trams naar Steyl en Nijmegen over de Keulsepoort. Kortom, een verzamelplek voor reizigers, voetgangers, fietsers, motorrijders en automobilisten.

Placeholder for 6723 6723
Placeholder for Keulse Poort 10 Keulse Poort 10
Placeholder for Postkantoor 2 Postkantoor 2
Placeholder for Postkantoor 4 Postkantoor 4

1941 - heden

Het postkantoor werd in 1941 vervangen door een nieuw postkantoor in de zakelijke stijl van de Delftse school. Tachtig jaar later neemt Museum van Bommel van Dam er zijn intrek.

Placeholder for Kaart postkantoor 1962 verz1 1 Kaart postkantoor 1962 verz1 1
Placeholder for VBVD Voorkant VBVD Voorkant