Plekken der bezinning

Hier kom je tot jezelf

Plekken der bezinning

Een nieuw jaar is ook hét moment om je te bezinnen op de wichtige zaken des levens. Zit je wel op de goede weg? Wordt het niet eens tijd voor wat anders? Waarheen waarvoor? Op de volgende plekken kun je uitstekend nadenken over al je levensvragen.KLOOSTERDORP STEYL

Zeg je bezinning, dan zeg je Steyl. In dit pittoreske dorpje startte Pater Arnold Janssen in 1875 een opleidingscentrum voor missionarissen en toen was het hek van de dam. Steyl bestaat uit een verzameling kloosters, kapellen en kerken, sommige besloten, andere open voor bezoekers. Er zijn diverse retraitemogelijkheden. Geen tijd? In de Botanische Tuin Jochumhof of een van de kloostertuinen kom je in no-time tot rust. Ook het Missiemuseum is een must see, evenals de andere galeries en musea die wortelen in het verleden van het dorp.
Website Kloosterdorp SteylKAPEL VAN GENOOY

Voor veel Venlonaren is dit kleine kapelletje waar Maria vereerd wordt, een plek om rust, hoop en steun te zoeken. Ze fietsen er even langs om een kaarsje aan te steken of bezoeken een van de missen. Het kapelletje dateert uit 1631 en werd in 1917 door Pierre Cuypers gerestaureerd - ja, die van het Rijksmuseum en Centraal Station! Naast de kapel kun je lekker lunchen en koffiedrinken bij de Genuujerie.
Genooyerkapelweg 58 Venlo
Website Kapel van GenooyEEN VERSCHUIVEND PERSPECTIEF

In de stokoude Venlose wijk Q4 vind je tussen de verrassende binnenstedelijke architectuur ook een kunstwerk dat uitnodigt tot bezinning. Op het Synagogeplein zijn in de bestrating Joodse teksten opgenomen die ‘het goede in de mens’ en ‘het kwade in de mens’ betekenen. Het kunstwerk van Ton Slits verwijst naar de vrijheid om te kiezen tussen het goede en het kwade. Nou, denk daar maar eens over na...
Website Q4KEVELAER

Een stukje over de grens ligt Kevelaer, een bekend Maria bedevaartsoord waar sinds 1642 de wonderlijke afbeelding van de ‘Troosteres der bedroefden’ wordt aanbeden. Pelgrims uit binnen- en buitenland trekken naar het Duitse stadje. Niet alleen vanwege de beroemde Genadekapel en de Mariabasiliek waar het allemaal om draait, maar ook vanwege het monumentale centrum. Ook als je niet bedroefd bent, absoluut een bezoekje waard.
Website KevelaerVVV-KANTOOR: MIS NIKS!

Ben je de weg helemaal kwijt? (Of wil je gewoon niks missen?) Ga dan naar het VVV-kantoor. Daar weten ze alles over alles. Ze vertellen je waar je moet zijn voor de mooiste highlights, kunstwerken en monumenten en ze hebben leuke stadswandelingen en rondleidingen voor je in petto. Sla deze gouden bron van informatie niet over en ga naar het VVV-kantoor in Boekhandel Koops en vraag ze het hemd van het lijf.
Klaasstraat 17 Venlo | Website VVV-kantoorSINT MARTINUS BASILIEK

Kerken en kapelletjes genoeg, maar de master der kerken is toch wel de Martinuskerk, in 2019 uitgeroepen tot basiliek. De fundamenten stammen uit het jaar 1000. Aardbevingen, branden, stormen en oorlogen gingen eroverheen, maar de kerk staat (weer) fier overeind. Binnen vind je mooie glas-in-loodramen, kunstschatten én een van de grootste carillons van Europa.
Grote Kerkstraat Venlo