Nao 't Zuuje op NPO3

Nao 't Zuuje op NPO3

De populaire vastelaovesfilm Nao 't Zuuje is inmiddels al door meer dan 20.000 mensen gezien in de bioscoop, maar wordt op donderdag 8 februari om om 21:45 uur ook eenmalig in een verkorte versie op NPO 3 vertoond. Ga dat zien!

Vlak voordat ’t Dreejspan 2017 van Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus het daglicht zag op d’n Hofbal, begonnen filmmaker Rob Hodselmans en producent Pieter Kuijpers met de opnames van de documentaire ‘Nao ’t Zuuje’. Het was de wens van Prins Lex I en zijn adjudanten Dick en Martijn om een docu te maken over vastelaovend. Een film over de mensen die het feest vieren en beleven, want de vierders zijn de vastelaovend.

Nao 't Zuuje: de film

Regie Lex Uiting & Rob Hodselmans

Idee Lex Uiting

Camera Rob Hodselmans

Producent Pieter Kuijpers – Pupkin Film

Premisse

In een samenleving vol individualisme, angst en onzekerheden biedt vastelaovend de oplossing: verbroedering.

Inhoud

Eindelijk krijgen we een inkijk in wat vastelaovend écht betekent voor de gemeenschap in ’t zuiden van Nederland. Jarenlang strijdt de Limburger tegen het vooroordeel van carnaval: zuipen, vreemdgaan, kotsen. Ohja, en polonaise lopen op verschrikkelijk hoem-pa-pa muziek. Het volksfeest is veel meer dan dat: het is cement die Limburgers met elkaar verbindt en verbroederd. Het is een uitlaatklep. Een moment van zelfreflectie in ’n decor van feest, melancholie en verstopte emoties. Het symbolische middelpunt van ieder carnavalsfeest is Prins Carnaval. In de film stappen we letterlijk in de schoenen van de Prins. Hij heeft dit jaar de eer stadshoogheid van Venlo te worden. Prins van de oudste en meest traditierijke carnavalsvereniging van Nederland, Jocus. Een jongensdroom. We volgen de hoogheid vanaf het moment van uitkomen, in een chique balzaal met 2000 gasten in rokkostuum en galajurk. Vanaf dat moment begint hij aan een tocht dwars door de Limburgse samenleving en komt iedereen tegen: van jong tot oud, van arm tot rijk. Alle verschillende sociale lagen en kleuren. Er gaan deuren voor hem en ons open, die tot nu toe altijd gesloten bleven. We kunnen de vastelaovend laten zien van binnen uit. De film eindigt tijdens het slotakkoord van vastelaovend, bij het traditionele ‘Muts-aafzette’. Het volk brengt een laatste groet aan de Prins, met een lach en een traan. De droomwereld eindigt om precies 12 uur ’s nachts en een stad kan terug het normale leven in met nieuwe inspiratie en houvast.

Vorm en insteek

De Prins ontmoet gaandeweg het feest een aantal personages. Dat is de rode draad. Die personages hebben elk hun eigen drama (van groot tot klein). Door de verhalen van de personages gaan we tussen de regels door begrijpen wat de impact van vastelaovend is.

De Prins van dit jaar is een échte (groot) Venlonaar. Daar wonen z’n vrienden, z’n familie, z’n ouders. Hij was jarenlang de leadzanger van een populaire Limburgse band, draaide als Dj op alle grote feesten en maakte programma’s als presentator bij de lokale omroep. Zijn landelijke radio en televisiecarrière bracht hem via Utrecht en Hilversum naar Amsterdam, waar hij nu acht jaar woont. Maar of hij ooit écht los kan komen van het zuiden, is nog maar de vraag.

Deze personages in de film beleven allemaal op hun eigen manier vastelaovend. Ze hebben net als iedereen hun eigen problemen, maar vinden steun en verbroedering in het bekendste feest van het zuiden. Daartegenover vragen we ons af en laten we zien: maar wat dan als het géén vastelaovend meer is? Als de wereld ontkleurt is? In verschillende scènes stappen we uit het feestgedruis en laten we de werkelijkheid van ’t alledaagse leven zien. Die tegenstelling maakt de kracht van vastelaovend nog sterker.

Wat gaan we zien

Vastelaovend als ‘n sprookjeswereld. Een fantasie waar we vroeger als kind van droomde. Drie dagen per jaar wordt dit ideaal werkelijkheid en mogen we vieren. Deze film krijgt een visuele aanpak die erg beeldend is. We gaan niet al te veel willen uitleggen over wat vastelaovend precies is, maar juist door de beelden zie je wat het betekent voor de verschillende hoofdpersonen. We horen fragmenten uit lange radiointerviews met alle hoofdpersonages. Zij vertellen in een ontcarnavalde sfeer over hun zorgen en problemen. Over de vrolijkheid en de traditie. Over hoe vastelaovend troost biedt, of melancholie oproept. Hoe het steunt en voor saamhorigheid zorgt. En hoe ’t zorgt voor de verbinding en de vebroedering. En dat zit vaak in kleine momenten: een gesprekje, een dansje, een drankje met een vreemde. Maar soms ook in grote gebeurtenissen: de massale feesten op de pleinen met grote livepodia.

Bekijk ook: https://www.youtube.com/watch?v=dKqclRqB2-8

Cameraman Rob Hodselmans maakte al eerder opnames tijdens carnaval:

-Mee in de optocht op de Prinsewagen

-Euverkant van de nach (videoclip)

-Vastelaovend vermengt met ’t dagelijkse leven tijden 11 van 11