Blog: Verwonderd door het werk van Gies Backes

Jan bezocht Galerie Wilms

Verwonderd door Make the dust stick van Gies Backes

Vorige week dinsdag kopte de Volkskrant: Stedelijk Museum Alkmaar koopt Salomon van Ruysdael. Het was de duurste aankoop van het museum ooit. Een miljoen werd neergeteld voor dit schilderij, voorstellende de Laurenskerk gezien vanuit het Noorden. Salomon, een oom van de beroemde Jacob van Ruysdael, schilderde dit werk in 1644. En Alkmaar is trots op dit plaatje. Toch veel geld! In dezelfde krant las ik dat er, op diezelfde dinsdag, ongeveer 55 miljoen werd uitgegeven aan rond de eeuwwisseling gemaakte voetballertjes.

Ook viel afgelopen week een uitnodiging in de bus van Galerie Wilms voor opening van Make The Dust Stick van Gies Backes. Ook een leuke voetballer, maar financieel gezien niet rendabel genoeg. Hoeft ook niet, want Gies schildert. Hij is wel iemand die als een voetbalvedette het hele speelveld overziet. Iemand die kijkt. Zijn tegenstander analyseert. Iemand die dingen ziet die jij en ik niet zien, hoewel we in hetzelfde stadion staan. En dat zijn nou net die kwaliteiten waardoor je uiteindelijk de wedstrijd naar je hand kunt zetten. Als je dan ook nog dat fluwelen schot in je benen hebt dan kun je iets heel moois maken.

Gies is Venlonaar en schildert onderwerpen die elke Venlonaar kan herkennen. Dat geeft zijn werk voor de Venlonaar een extra dimensie. Maar ook al had zijn wiegje in Gouda gestaan en waren zijn onderwerpen geplukt uit de dagelijkse omgeving in die stad, dan nog blijft de verwondering: hoe kan hij zoiets als onderwerp kiezen? En daar veel meer van maken dan het is? Dat ik wil zien waar het staat en of het er nog is en dat het nooit mag verdwijnen…

Dat geldt dus ook voor de werken en werkjes die hij onder andere in Portugal schilderde en nu te zien zijn bij Galerie Wilms. Ooit begonnen in Q4, is Galerie Wilms inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde galerie die je op diverse internationale beurzen tegenkomt. De galerie ligt op de Nieuwstraat en iedereen is er wel eens langs gefietst.

Maar bij een galerie naar binnen kijken is toch wat anders dan naar binnen lopen. Ongezien gaat niet, je bent waarschijnlijk de enige bezoeker en meteen dan maar iets kopen? Daar is het toch weer net een beetje te duur voor. Spreken ze mij daar aan? Moet ik er iets van vinden? Nee hoor. Paul en Carla Wilms zoeken een kunstenaar die hén aanspreekt en hopen dat die ook bij u, kunstliefhebber of toevallige passant een, al is het maar even en al is het maar klein, schokje teweegbrengt. Dus: gewoon eens binnenlopen.

Toch een smoesje nodig? Vraag eens wat er met de titel van de expo bedoeld wordt. U kunt ook altijd en ongestraft zeggen dat u eens wil zien wat uw verre neefje nou eigenlijk maakt.

Gies Backes. Een Venlonaar om trots op te zijn in een Venlose Galerie waar we al even trots op zijn. Ga kijken wat zijn werk zo speciaal maakt. U kunt het zelfs kopen. Misschien is het over 373 jaar wel een miljoen waard, net als die Ruijsdael. Die dure voetballers zijn dan allang vergeten.

Galerie Wilms is op woensdag, donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Soms verkast de galerie een paar dagen naar een belangrijke beurs. Kijk altijd even op de website www.galeriewilms.nl. Het werk van Gies Backes is te zien t/m 1 maart.