Venlo Viert Vastelaovend: Vera Tax

13 februari 2023

Placeholder for Vera TaxVera Tax

Vera Tax heeft het nooit begrepen dat de hoogste functie van de vastelaovend alleen voor mannen is. “Ik begreep de logica er niet van, dat vrouwen geen prins(es) konden worden”. Vera heeft altijd kritische vragen gesteld en kreeg eigenlijk nooit een helder antwoord. Totdat V.V. de Gaaskaetel haar zelf een vraag stelde; of ze Prinses wilde worden? En zo heeft Vera de kans gekregen om de eerste prinses te worden in Venlo. “Ik hoefde er niet lang over na te denken en ik heb meteen ‘ja’ gezegd!”

Vera Tax werkt al heel lang in de politiek. Zo is ze raadslid en wethouder geweest in de Venlose politiek en sinds 2019 is ze lid van het Europees parlement.

Vera viert al van kleins af aan vastelaovend. Vera is in de binnenstad van Venlo geboren, maar op tweejarige leeftijd is ze naar Velden verhuist. Hier heeft ze dus de Gekke Maondaag en Brokke Dinsdaag meegemaakt. Zodra Vera naar het Valuas college ging, heeft ze kennisgemaakt met de Venlose vastelaovend, en ze was meteen verkocht. Sinds die tijd heeft ze én de vastelaovend in Velden meegepakt, en de vastelaovend in Venlo gevierd.

Vera heeft dus nog nooit een vastelaovend gemist. Nu als prinses zijnde ziet haar vastelaovend er net iets anders uit. Haar agenda staat bomvol. Afgelopen weekend vond bijvoorbeeld Prônke plaats in de binnenstad van Venlo. Dit is een evenement, georganiseerd door ondernemers in de Klaasstraat. Tijdens de vastelaovend gaat Vera met de vereniging langs bij alle recepties van andere verenigingen, de sponsoren bedanken, op bezoek bij scholen en bij mensen die ziek zijn. “Overal gaan we de vreugde van de vastelaovend brengen”. Vera heeft twee goede vriendinnen, Emmy en Nina, gevraagd om adjudant te worden. Tijdens een korte wandeling heeft ze de grote vraag gesteld: “Ik ga je nu een vraag stellen die, in de geschiedenis van Venlo, nog nooit een vrouw aan een andere vrouw heeft gesteld.”.

Wat V.V. de Gaaskaetel onderscheid van anderen is dat ze het lef hebben om de niet-standaard mensen te kiezen voor het prins- of prinseszijn. “Zo geven ze iedereen de kans om deze mooie functie te vervullen en dat kan ik waarderen”. Wat Vera nu al ervaart is dat ouders met kleine kinderen naar haar toekomen en zeggen: “mijn dochter vindt het zo geweldig dat er een prinses is, en ze wil later ook prinses worden!”. “In Venlo konden alleen jongensdromen uitkomen om prins te worden, maar nu kan letterlijk iedereen in onze stad dromen dat hij/haar ooit prins(es) kan worden, en dat is zo mooi!”, zegt Vera trots.