Venlo Viert Vastelaovend: Ton Drissen

05 februari 2023

Placeholder for Ton DrissenTon Drissen

In 1978 werd Ton Drissen prins van Karnelavsvereniging ‘De Keieschieters’ in Arcen. Het was een bijzonder jaar, want dit jaar vond de eerste Heilige Mis plaats. Ton stond in zijn prinsenpak aan de preekstoel en deed hier zijn woordje voor de gemeenschap. “Ik voelde me toen net Sinterklaas”, zegt Ton lachend. Op de dag van vandaag, 45 jaar later, zijn er nog steeds diezelfde Heilige Missen, en Ton heeft er nog geen enkele gemist! Ondertussen is Ton 21 jaar bij de Raad van Elf geweest.

In de avond van de vastelaovesvrijdag gaat Ton, samen met de optochtdeelnemers en geunifomeerd gezelschap van De Keieschieters, naar de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Dit is voor Ton, maar ook voor de Keieschieters, de officiële opening van de vastelaovend. Het eerste glas wordt geheven met de nieuwe prins en de meesterbrouwer, er wordt de hele avond getapt en het bier is volledig gratis. “We zijn de brouwerij ontzettend dankbaar voor deze bijzondere avonden!”. Wat de brouwerij ook elk jaar doet, is keramieken plaketten maken van de prinsen die daar aanwezig zijn geweest en de opening hebben meegemaakt. Een hele wand hangt vol met oud-prinsen uit Arcen. Aan de overkant van de brouwerij ligt de proeverij. Dus deze locatie maakt de avond helemaal compleet.

Op de zaterdag staat ook voor Ton de Kinderoptocht in Arcen op de agenda, en gaat daarna gelijk door naar de receptie. “Deze wordt in Arcen echt ontzettend goed bezocht!”. Afgelopen seizoen, jaar 2021-2022, hebben De Keieschieters ervoor gekozen toch het jeugd 5-tal uit te roepen en hen een zo mooi mogelijk seizoen aan te bieden. Ook al wisten ze van tevoren dat dit niet een normaal seizoen zou worden met alle Corona beperkingen.

Wat de vastelaovend in Arcen zo speciaal maakt, is onder andere de manier van afsluiten op de dinsdag. De optochtdeelnemers en de vereniging gaan samen naar het buitengebied van Arcen. “Jong en oud, met de fiets of te voet, op allerlei manieren zijn we dan onderweg!”. Deze tocht start natuurlijk bij de Hertog Jan brouwerij en ze eindigen weer terug in Arcen zelf. In dit dorp sluiten ze officieel de vastelaovend af met het ‘ballonprikken’. In de avond mogen de prins en zijn dansmarietje als eerste de ballon prikken en daarna volgt de rest. “5 minuten lang word je helemaal knettergek van het lawaai, want dit zijn er echt honderden!”. Ton kijkt uit naar aankomende vastelaovend en alle activiteiten die weer op de planning staan. “Vastelaovend zit hier in Arcen in de bloedvaten".