Venlo viert Vastelaovend: Sven van den Ham

19 januari 2023

Placeholder for Sven vd HamSven vd Ham

Sven van den Ham

Al zolang de meeste leden van VG ’t Kump Waal zich kunnen herinneren, vieren zij Vastelaovend al van kleins af aan. Op Zaterdag begint voor veel van hen de Vastelaovend met het feest in de stad op de Parade, de Markt of de Zoepkoel. In 2014 veranderde voor vele de agenda. Niet één maar 2 optochten kwamen op de planning te staan van de nieuwe vastelaovesgroep VG ’t Kump Waal.

Tijdens de Vastelaovend van 2013 ontstond het idee van Sven (tweede van rechts op de foto) om eens te inventariseren wie het leuk vond om met de optocht mee te gaan. In de kroeg ging een bierviltje rond en al snel stonden er een hoop namen op. Het idee was er, nu de uitvoering nog. Met hun enthousiasme, gingen ze gelijk aan de slag.

De eerste vergadering hielden ze in De Vergulde Gaper in de stad. Hier kwamen ze bij elkaar om te vergaderen en de plannen voor 2014 te bespreken. Er werd een kledingcommissie voor de vrouwen en een bouwcommissie voor de mannen opgezet. Een hoop was al snel duidelijk, behalve de naam van de groep. Een groepslid gaf aan er lang over hebben zitten denken en dacht bij zichzelf: “dae naam det kump waal”. “Ja, motte we det den neet gebroeke?!”, riep weer iemand anders. “VG ‘t Kump Waal” was geboren! Het eerste jaar begonnen ze met een vouwwagentje en gekochte giletjes van de C&A. Nu bouwen ze al een aantal jaar op een onderstel van een oude zigeunerwagen en maken ze de ‘pekskes’ helemaal zelf. Als Sven terugkijkt op de afgelopen 6 jaren dat de groep heeft meegelopen, is dat iets om erg trots op te zijn. Ze hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Dit jaar lopen ze voor de 7e keer de Vastelaovesoptocht in Venlo én Blerick. Na een periode van 2 jaar niet lopen kriebelt het bij vele weer. Elk jaar in de zomer organiseren ze een BBQ en worden de eerste plannen gemaakt. In de eerste week van oktober, start dan het bouwseizoen. Ze komen elke week samen totdat de Vastelaovend begint. De zaterdag vóór de Vastelaovend mogen alle vrienden en familie komen kijken naar het eindresultaat, om samen te proosten (met een koffietje of een biertje) op al het harde werk. Uiteindelijk creëren ze elke keer weer iets moois, waar ze enorm trots op zijn. Zodra ze staan opgesteld, de groep begint te lopen en de muziek weer klinkt gaat ons “vastelaovendsblood” sneller stromen. “Al die mensen langs de kant en uit de ramen, en dan samen met onze vrienden dat noem ik gewoon “waanzinnig”.