Venlo Viert Vastelaovend: Jos Lamers

05 februari 2023

Placeholder for Jos Lamers 1Jos Lamers 1

Jos Lamers viert zelf heel graag Vastelaovend. Als het even kan, dan is hij te vinden op elk evenement in Venlo. Jos is de eigenaar van de banketbakkerij Lamers in de binnenstad. Vanwege de vastelaovend moet deze dicht. Om toch een gezellige dag te beleven met de banketbakkerij, trappen ze met huidig personeel, voormalig personeel en stagiaires de vasteloavend af met een gezellige tocht door de stad. Dit doen ze op de vastelaoves-vrijdag. Ze beginnen in het Keizerstraatje bij het hek met de bronzen “Köpkes”. “Dit doen we al jaren en dit blijven we ook nog jaren doen!”, zegt Jos.

Een van de bronzen Köpkes is gemaakt naar aanleiding van zijn vader. De vader van Jos is aanwezig bij deze tocht en kijkt vanuit zijn scootmobiel met glunderende ogen in het rond. In het keizerstraat roepen ze ter plekke (!), in the heat of the moment, een prins(es) uit. Dus na de toespraak van Jos, wordt er iemand van het personeel aangewezen, die deze avond net wat meer aandacht krijgt dan de rest. “Diegene heeft natuurlijk geen muts of steek, maar onderweg vinden we wel iets wat hij/zij op zijn/haar hoofd krijgt”. Om de vastelaovend dan echt in te luiden, schenken ze een glas bier over het hoofd van het Köpke van zijn vader en dan kan de avond beginnen. Ze trekken met z’n allen de binnenstad door en maken er een onvergetelijke avond van. Vaak komen ze uit bij Café de Beak, Café Central of in de kelder bij Café in den dorstigen Haen. “Dat zijn pas echt topavonden”.

Voordat de vastelaovend begint, is Jos al druk bezig met dit feest. De banketbakkerij ligt vol met de lekkerste gebakjes en taarten, die feestelijke versierd zijn met uiteraard de kleuren rood, geel en groen. Jos zit niet bij verenigingen en kan dus, buiten de vrijdag, als einzelgänger door de stad trekken. Zijn vrouw vraagt wel vaker: “Ga je nu al naar de stad?”, waarop Jos antwoordt: “Ik heb er zin in en kan niet meer wachten, ik kom toch wel iemand tegen.”

“De vastelaovend in Venlo is gewoon net als een warm bad. Zodra je een gekke hoed op zet, dan ga je gewoon mee!”.