Het bekijken waard

Oude en nieuwe pareltjes

Oude en nieuwe pareltjes

Keizerstraatje a.k.a. Floddergats
Dit smalle 16e-eeuwse Keizerstraatje, door Venlonaren ook wel de Floddergats genoemd, moet je gezien hebben. Op de ijzeren hekken vind je echte Venlose 'mörfkes'... Eh, gezichten.

Romerhuis
Het lijkt wel een sprookje... in dit laatgotische rijksmonument uit 1490 is een chocolaterie en theehuisje gevestigd. Ga kijken en laat je betoveren door de historische sfeer.

Stadhuis
Dat historische bouwwerk in renaissancestijl daar pontificaal op de Markt? Dat is het stadhuis! We kunnen er een boek over volschrijven, maar vooruit, één leuk weetje: de medaillons in de gevel tonen bekende Venlonaren uit vervlogen tijden, maar één portret is nep... Vraag eens aan een local wat er misging.

Domani
Prachtige laatmiddeleeuwse kloosterkapel veranderde in 2005 in een schitterend cultuurpodium. Loop eens binnen en check de evenementenkalender!
www.domani-venlo.nl

Martinuskerk
Kerken en kapelletjes genoeg, maar de master der kerken is toch wel de Martinuskerk, dit jaar uitgeroepen tot basiliek. De fundamenten stammen uit het jaar 1000. Aardbevingen, branden, stormen en oorlogen gingen eroverheen, maar de kerk staat (weer) fier overeind. Binnen vind je mooie kunstschatten en één van de grootste carillons van Europa.

Q4
Van verpauperde wijk tot smeltkroes. In de stokoude Venlose wijk Q4, rond de Bolwaterstraat, smelten heden, verleden en toekomst samen tot een spannende wijk met een kleurrijke verzameling winkels en bewoners. Maar ook: mooie binnenstedelijke architectuur, een gerenoveerde kapel en kunst in de openbare ruimte, o.a. op het Synagogeplein.
www.q4.nl

FORT SINT MICHIEL
Onder de grond wordt het spannend! De archeologische resten van dit fort, gebouwd door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, vertellen de verhalen van een eeuwenlange Venlose strijd. Bij het infocenter weten ze er alles over. In de zomer elke zondag rondleidingen!

Stadskantoor
Een saai gebouw vol ambtenaren? Nee hoor! Deze gloednieuwe eyecatcher trekt wereldwijd de aandacht omdat het gebouw volledig C2C is. C2C? Ja, eh.. energieneutraal, duurzaam, zonder verspilling en ga zo maar door. Absolute mustsee, van binnen én van buiten.
www.c2cvenlo.nl

Nedinsco
Achter dit rijksmonument gaat een sinistere geschiedenis schuil. Gebouwd voor de Duitse ondernemer Carl Zeiss om het Verdrag van Versailles te ontwijken, werd hier tijdens WO II alsnog volop oorlogstuig gemaakt, zoals periscopen voor Duitse onderzeeërs. Vandaag de dag zien we vooral een prachtig gerenoveerd complex in Bauhaus-stijl.
www.nedinsco.com