Tunnus Steegh van Shiitake & More

14 oktober 2022

Het blad begint van de bomen te vallen en het wordt kouder.. De herfst begint! En bij de herfst horen natuurlijk ook paddenstoelen.

Tunnus Steegh van Shiitake & More teelt al 10 jaar op traditionele wijze shiitakes waarbij hij de natuur probeert na te boosten. “De shiitake is een bospaddenstoel, dus ik probeer in mijn kas een bosklimaat te creëren. Er is voldoende schaduw door middel van een schaduwdoek en ik zorg voor een hoge luchtvochtigheid door een nevelinstallatie.”

Placeholder for De PetrieDe Petrie

Maar wanneer je de natuur probeert na te bootsen, loop je ook tegen ‘natuurlijke’ uitdagingen aan. “Ik kreeg op een gegeven moment heel veel last van slakken. Ik wilde per se geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, en ik heb van alles geprobeerd. Op dat moment waren 80% van mijn paddenstoelen aangevreten door slakken. Uiteindelijk heb ik mijn wondermiddel gevonden: ik heb 5 Indische loopeenden rondlopen die dol zijn op slakken! Binnen 2 weken was het hele probleem opgelost en sindsdien heb ik geen last meer van slakken.”

"Ik probeer een zo mooi mogelijk en eerlijk mogelijk product te kweken en te leveren."

De shiitakes vallen erg in de smaak bij de Venlose chef-koks. “Doordat de shiitakes op houten stammetjes groeien in plaats van op substraat wordt de smaak beter en verandert de textuur. Ik lever wekelijks aan de verschillende restaurants in Venlo.”

Streekweken

Wil je graag de shiitakes proeven in een van de deelnemende restaurants? Van 15 oktober tot en met 6 november proef je de lekkerste gerechten in de Venlose binnenstad met de shiitakes van Tunnus, zo ook bij Chez l'Hêtre, Restaurant De Werf, Restaurant B-Mich en Brasserie Basiliek Venlo.