Top 5 natuurgebieden

07 april 2021

In Venlo vind je een aantal natuurgebieden. In deze gebieden zijn er ook verschillende soorten dieren te zien, denk aan: zwanen, Galloway-runderen, ganzen, eendjes, diverse soorten vogels en nog veel meer! Op deze pagina vertellen we unieke verhalen, leuke weetjes en wat het leukste is om te doen in de natuurgebieden. P.s.: Al deze parken zijn vastgelegd door onze volgers!


Het Jammerdal

Het Jaomerdal is een natuurgebied dat in menig Venloos carnavalsliedje wordt bezongen, én is een van de mooiste natuurgebieden van Venlo. Tijdens een wandeling in dit gebied is er verrassend veel reliëf te zien. De heuvels en grote plassen zorgen telkens voor een mooi doorkijkje. Door de verscheidenheid aan landschappen vind je een diversiteit aan flora en fauna. Onderweg ontdek je vijf gedichten die geplaatst zijn in het kader van “Gedichten in het groen”.

📷: casper_garkosky_photography

Placeholder for JammerdalJammerdal

Wat is hier uniek?

In het Jammerdal zijn verscheidene Keltische grafheuvels uit de bronstijd en ijzertijd gevonden waarvan er enkele nog urnen met grafgiften bleken te bevatten.

Wat te doen?

Het beste wat je hier kunt doen is wandelen! Onderweg ontdek je vijf gedichten die geplaatst zijn in het kader van “Gedichten in het groen”. Het beginpunt is het hotel 'De Bovenste Molen'.

Wist je dat...

...dit gebied een zanderig en heuvelachtig terrein ten zuidoosten van Venlo was, dat aan het einde van de 18e eeuw tot de jaren dertig van de twintigste eeuw ontgonnen werd om er klei en grind te winnen?


Langs de Maas

Wie wat langer in Venlo rondkijkt zal verrast zijn over de hoeveelheid groen in en om de stad. De Maas stroomt dwars door onze gemeente. Je kunt hier overal lekker struinen door de natuur.

Wandel over de wandelroute van de Maascorridor door de natuur waar je Galloway-runderen kunt tegenkomen. Neem onderweg zeker even een kijkje in Kloosterdorp Steyl en geniet van een welverdiende pauze aan de Maasboulevard in Venlo. Kortom, de beste combinatie tussen stad en natuur.

📷: bnb_villa_anna

Placeholder for Langs de MaasLangs de Maas

Wat is hier uniek?

Het zou zomaar kunnen dat je de Galloway-runderen tegenkomt!

Wat te doen?

Hier zijn veel dingen te doen! Je kunt hier een wandeling maken, een stukje fietsen, picknicken met je vrienden, een hapje eten op de Maasboulevard of gewoon chillen op het gras langs het water.

Wist je dat...

...de Maas in totaal 950 kilometer lang is, en eindigt in de Noordzee?


Groote Heide

Tussen Venlo en de Duitse grens ligt de Groote Heide. Er is genoeg variatie door de aanwezigheid van bos, akkers en graslanden. Hierdoor vind je hier een verscheidenheid aan bomen en planten.

Vanuit Gasterij de Groote Heide starten diverse fiets- en wandelroutes. In het gebouw is ook een informatiepunt van Stichting het Limburgs Landschap.

📷: niekser.78

Placeholder for Groote HeideGroote Heide

Wat is hier uniek?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag in dit gebied de vliegbasis Venlo-Herongen. En er liggen nog delen van een dubbele landweer uit 1450.

Wat te doen?

Vanuit Gasterij de Groote Heide starten diverse fiets- en wandelroutes die je perfect kunt proberen!

Wist je dat...

...van de ruim 250 hectare aan natuur het grootse gedeelte heide is?


Landgoed Arcen

Kun je genieten van een natuurgebied met een zeer rijke historie? Ga dan zeker op ontdekking uit in Landgoed Arcen. Prachtige bossen met veel oude eiken, vennen, stuifduinen en natte graslanden. Ook vind je er de overgebleven restanten van Fort Hazepoot en een eeuwenoud doolhof.

Als je toch in Arcen bent neem dan zeker een kijkje bij de Wijmarsche Watermolen, waar nu graanbranderij ‘De IJsvogel’ is gevestigd. Van een afstand zie je het door grachten omringde Kasteel Arcen. In het voorjaar kun je hier weer genieten van de prachtig aangelegde en zeer uitgestrekte kasteeltuinen.

📷: sunsets_n_castles

Placeholder for Landgoed ArcenLandgoed Arcen

Wat is hier uniek?

Direct ten oosten van de provinciale weg 271 ligt een oud gemengd bos, waarvan sommige bomen wel 250 jaar oud zijn!

Wat te doen?

Als je toch in Arcen bent neem dan zeker een kijkje bij de Wijmarsche Watermolen, waar nu graanbranderij ‘De IJsvogel’ is gevestigd. Van een afstand zie je ook nog het prachtige door grachten omringde Kasteel Arcen.

Wist je dat...

...de ijskelder van het kasteel in Arcen een overwinteringsplaats van watervleermuizen is?


Zwart Water

De bodem van het Zwart Water bestaat uit een aantal oude Maasbeddingen. De Venkoelen midden in het gebied is het grootste water en is ontstaan door vervening (het verwijderen van een veenbodemlaag). Er omheen ligt bos dat wordt afgewisseld met kleine maar waardevolle graslandjes. Het vormt zo een mooie overgang naar het Vreewater. Aan de westzijde liggen enkele kleine heideveldjes die dankzij twee wandelroutes uitstekend te verkennen zijn.

📷: maickelfotografie

Placeholder for Zwarte waterZwarte water

Wat is hier uniek?

Het gebied bestaat uit vochtige en droge bostypen, grasland en kleine heide-restanten.

Wat te doen?

Het grootste water in het gebied is de Venkoelen. Erg leuk om hier een rondje omheen te fietsen!

Wist je dat...

...ieder voorjaar de Schandeloselaan, die dwars door het gebied loopt, ter hoogte van de plas, 's nachts voor gemotoriseerd verkeer wordt afgesloten om de paddentrek ongestoord te laten verlopen?