Streekweken: 4 vragen over rabarber aan Emiel & Bart

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Cyrille Berger

04 april 2023

Streekweken

Proef de streek tijdens de Streekweken in Venlo! Ontdek de verfrissende zure smaak van deze bijzonder rode rabarber uit onze eigen streek – met passie en expertise geteeld in Hegelsom! Emiel Kusters & Bart Kellenaers vertellen me in dit interview hun verhaal en waarom hun rabarber zo bijzonder is. Want rabarber is zeker niet alleen voor de oude generatie als compote, maar ook van nu, zoals in hippe rabarbertaarten of Gin-Tonics!

Zelf proeven? Ik wijs je de weg in de Venlose binnenstad voor een culinaire ervaring bij de deelnemende horeca. Zelf koken? Met mijn recepttip maak je in een handomdraai zelf een lekker gerecht met rabarber!

Placeholder for Rabarber 2Rabarber 2

1. Rabarber & Kellenaers-Kusters - wat is jullie verhaal?

Emiel & Bart: We zijn hobbymatig begonnen, in de kas van Barts vader. Daar werkten we in de avonden en weekenden terwijl we doordeweeks studeerden aan de HAS. Tijdens onze studie hebben we ons in 2013 ingeschreven bij de KvK. Als eerste teelden we staakbonen, dat is een veel voorkomend gewas in deze regio. Daarna zijn we kleinschalig begonnen met verschillende gewassen, passend bij de seizoenen. We werkten zelfs nog bij andere telers om planten als betaling te krijgen! In het voorjaar hadden we nog plaats, dat werd rabarber. Het telen van rabarber, dat ‘gaaide’ ons wel! Nu 10 jaar later telen we verschillende gewassen waarvan veel naar het buitenland gaat. Deze streekweken spreken ons erg aan, we vinden het mooi als onze oogst juist hier lokaal kan worden gekocht, zodat je kunt genieten van onze verse oogst.

2. Van zaadje tot gewas, hoe groeit een rabarber?

Emiel & Bart: Wij starten niet met zaadjes, maar met de plant zelf. Deze wordt diep in de grond geplant. De knoppen van de plant steken boven de grond uit, uit deze “ogen” groeien straks de rabarberstelen. Een plant heeft twee jaar nodig voor je ervan kan oogsten. Vanaf dan worden de wortels gesplitst, oftewel gedeeld, en wordt de plant vermeerderd. In mei-juni krijgt de plant z’n eerste stengels. In de herfst trekt de energie uit de stengels, dan worden ze slap. In de winter is de wortel in rust. Het lijkt alsof er niets staat, maar zo blijft de plant overleven. Rabarber wordt vooral buiten geteeld, maar het kan ook in de kas.

3. Wat maakt jullie rabarber bijzonder?

Emiel & Bart: Onze rabarber is kleurrijk, met een mooie kleur rood in de stengel en een mooi groen blad. In het algemeen heeft rabarber een zure smaak. Onze rabarber is wat minder zuur door de rode kleur. Een rode rabarbersteel is namelijk minder zuur dan een groene steel. Wij telen namelijk een deel van onze rabarber op een speciale manier in de kas. We verduisteren de kas, hierdoor komt er weinig licht bij de plant en wordt de stengel rood. Hierdoor is onze rabarber iets minder zuur en ook erg mooi om te zien door de dieprode kleur.

4. Wat vinden jullie lekker smaken met rabarber?

Emiel & Bart: Rabarber wordt vaak gegeten als compote of jam, dit is bij de oudere generatie vooral bekend. Wel jammer, de rabarber is dan al tot moes gemaakt. Je kan er veel meer lekkers mee maken, als je weet hoe je het moet bereiden! De smaak van rabarber komt het beste tot z’n recht als het gebakken is. Zo smaakt het erg lekker in zoete gerechten, zoals een rabarber-crumble of taart. Ook is rabarber lekker in stoofgerechten. Sapjes, gin-tonic, wijn of likeur - rabarber is ook lekker als drankje!


Wist je dat rabarber…

… een groente is.

… een fris-zure smaak heeft.

… -stengels niet hoeft te schillen.

… -bladeren niet kunt eten.

… vers is als de stelen hard en stevig aanvoelen.

… vers een week kunt bewaren in de koelkast.

… ingevroren circa 12 maanden kunt bewaren.

Placeholder for Streekweken RabarberStreekweken Rabarber

Do it yourself! Cyrille’s recept voor een heerlijke rabarbertaart!

Mijn aanrader, maak een smakelijke en mooie rabarbertaart! Fris, zuur en zoet – deze combi wil je proeven! Ook leuk, rabarber heeft een geweldige vorm om mooie patronen mee te maken. Dus verstop de rabarber niet onderin zoals bij een crumble... Maar gebruik mijn decoratietip en maak een tof geometrisch patroon. En met de speciale rode kleur van deze rabarber is het echt een plaatje om te serveren!

Check m’n Instagram @foodies_x_friends voor het hele recept. Hier vind je ook mijn speciale streekweken gids die de komende weken zal worden uitgebreid met recepten voor rabarber, asperges, aardbeien, zoete aardappelen en tips met likeur.

Placeholder for ImageImage

Taste it yourself! Vers & Culinair genieten in Venlo!

Proef de smaak van de regio en laat je verrassen! Van 22 april t/m 14 mei 2023 proef je de lekkerste gerechten in de Venlose binnenstad.

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Over de schrijver

Cyrille Berger

Marketing expert by day, foodie 24/7… Cyrille is een creatieve en enthousiaste foodie, altijd op zoek naar inspiratie voor lekkere en verrassende gerechten. Ze was een tijdje weg, maar heeft de liefde in en voor Venlo gevonden. Nu is ze op culinaire (her)ontdekkingstocht in Venlo. Op haar foodblog post Cyrille elke week smakelijke en kleurrijke foto’s van haar favoriete recepten, de laatste foodtrends, eten in Venlo en kooktips.

Krijg je al trek? Neem een kijkje op haar instagram blog @foodies_x_friends