Streekweken: 4 vragen over zoete aardappel aan Marcel en Jelle

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Cyrille Berger

06 april 2023

Streekweken

Proef de streek tijdens de Streekweken in Venlo! Voor zoete aardappels hoeven we niet de wereld over te reizen… deze vinden we gewoon in de regio - in Kessel-Eik! Ontdek deze bijzondere aardappel, die eigenlijk geen aardappel is… Marcel en Jelle Heijmans vertellen me in dit interview hun verhaal en waarom hun zoete aardappel zo speciaal is. Niet alleen de smaak, maar ook de houdbaarheid!

Zelf koken? Met mijn recepttip maak je in een handomdraai zelf een lekker gerecht met zoete aardappel!

Placeholder for Streekweken 2e Editie 2023 3Streekweken 2e Editie 2023 3

1. Zoete aardappel & Heijmans - wat is jullie verhaal?

Marcel en Jelle: Zo’n 32 jaar geleden zijn we ons bedrijf begonnen op de Lanterdweg in Kessel-Eik. Jelle is letterlijk met de tractor opgegroeid, hij sliep op de tractor in het kinderzitje toen we aan het werk waren! We hebben verschillende teelten (gewassen) gehad. We zijn 6 jaar geleden begonnen met de teelt van 1 hectare zoete aardappelen en zijn langzaam gegroeid.. Inmiddels is Jelle ook in het bedrijf gekomen na de afronding van z’n opleiding. Samen telen we als familie met veel passie en hebben we ons in een paar teelten gespecialiseerd. We gebruiken veel innovatieve manieren in onze teelt – zoals bij deze speciale zoete aardappel! Onze insteek is: Onze lokale zoete aardappel moet in de Limburgse winkels en restaurants komen! Doordat we niet hoeven te importeren uit verre landen verkleinen we de CO2 voetafdruk.

2. Van plantje tot gewas, hoe groeit een zoete aardappel?

Marcel en Jelle: Een zoete aardappel heeft het graag warm! De oorsprong van zoete aardappel is Zuid-Amerika en wordt zo’n beetje in alle warme landen geteeld, zoals Nieuw-Zeeland en Spanje. De laatste jaren zagen we dat het telen ook hier mogelijk is door het warmere weer. Een zoete aardappel is een knol die groeit op de wortels van de zoete-aardappelplant. De grond wordt met een zwarte folie afgedekt, de knol groeit dan onder de grond en de plant groeit bovenop een soort klimop. Bestrijdingsmiddelen zijn bij zoete aardappelen niet nodig; we dekken de grond af met biologisch afbreekbare folie zodat er geen onkruid of insecten bij kunnen. Dat is ook nog eens goed voor het milieu.

3. Wat maakt jullie zoete aardappel bijzonder?

Marcel en Jelle: Laten we onze zoete aardappel eens doormidden snijden. Als je goed kijkt zie je dat er een laagje vlak onder de schil zit– je ziet een extra cirkel. Dit is de curing laag, een verharde laag. Deze laag ontstaat door onze innovatieve methode waarbij we de oogst eerst een week in een tot 30 graden verwarmede ruimte met een hoge luchtvochtigheid bewaren. Hierdoor kun je onze zoete aardappel wel 14 maanden bewaren! Door deze speciale behandeling kunnen wij het hele jaar rond de juiste kwaliteit zoete aardappelen leveren.

4. Wat vinden jullie lekker smaken met zoete aardappel?

Marcel en Jelle: Zoete aardappel is een heerlijke en veelzijdige groente. Met z’n zoete smaak is het erg lekker met wortel, pastinaak en knolselderij of als apart bijgerecht. Zelfs baby’s en kleine kinderen zijn er weg van!

Er zijn veel bereidingsopties; je kan ermee koken, bakken, wokken, grillen, poffen en meer! Lekker als frietjes met truffelmayonaise of als blokjes gebakken met cocktailsaus. Pureer je de zoete aardappel liever? Dan kun je er een lekkere puree of gratin van maken met geitenkaas. En onze tip… Maak er een soepje van!


Wist je dat zoete aardappel…

… geen echte aardappel is.

… eigenlijk bataat heet.

… een groente is.

…geteeld wordt zonder bestrijdingsmiddelen.

… rijk is aan vezels, magnesium, anti-oxydanten, vitamines A en C en beta-caroteen.

… daarom goed is voor je darmen, huid en ogen.

… het beste warm, droog en donker bewaard kan worden bij minimaal 15 graden, anders verliest het zijn smaak.

… circa 12 maanden kunt bewaren.

Placeholder for Zoete aardappelZoete aardappel

Do it yourself! Cyrille’s recept voor een oosters zoete aardappelsoepje!

Op aanraden van familie Heijmans heb ik een zoete aardappelsoep voor je! Mijn recept heeft een beetje een oosterse twist en smaakt zeker niet saai! Mede door de ingrediënten koriander en feta is dit een kruidige, hartige, zoetzure en romige soep – die je echt wilt proeven!

Serveertip: maak toastjes van zoete aardappelschijfjes! Bak deze in de oven en beleg ze met iets lekkers, zoals aardbeiencompote van Rijnland aardbeien, geitenkaas of humus.

Check m’n Instagram @foodies_x_friends voor het hele recept. Hier vind je ook mijn speciale streekweken gids die de komende weken zal worden uitgebreid met recepten voor rabarber, asperges, aardbeien, zoete aardappelen en tips met likeur.

Placeholder for Zoete aardappel gerecht 1Zoete aardappel gerecht 1

Taste it yourself! Vers & Culinair genieten in Venlo!

Proef de smaak van de regio en laat je verrassen! Van 22 april t/m 14 mei 2023 proef je de lekkerste gerechten in de Venlose binnenstad.

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Over de schrijver

Cyrille Berger

Marketing expert by day, foodie 24/7… Cyrille is een creatieve en enthousiaste foodie, altijd op zoek naar inspiratie voor lekkere en verrassende gerechten. Ze was een tijdje weg, maar heeft de liefde in en voor Venlo gevonden. Nu is ze op culinaire (her)ontdekkingstocht in Venlo. Op haar foodblog post Cyrille elke week smakelijke en kleurrijke foto’s van haar favoriete recepten, de laatste foodtrends, eten in Venlo en kooktips.

Krijg je al trek? Neem een kijkje op haar instagram blog @foodies_x_friends