Streekweken: 4 vragen over aardbeien aan Christel

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Cyrille Berger

07 april 2023

Streekweken

Proef de streek tijdens de Streekweken in Venlo! Ontdek de bijzonder zoete aardbeien van Kwekerij Rijnland.

Zelf proeven? Met mijn recepttip maak je in een handomdraai zelf een lekker gerechtje met aardbeien. Want aardbeien zijn niet alleen lekker in taarten!

Placeholder for Streekweken 2e Editie 2023 11Streekweken 2e Editie 2023 11

1. Aardbeien & Van Rijn - wat is jullie verhaal?

Christel: Onze oorsprong ligt bij trostomaten, wij waren een van de eerste telers hiervan in de regio. Wij staan voor kwaliteit en smaak. Wat we zelf niet lekker vinden telen we niet. Op een gegeven moment werd het telen van trostomaten minder rendabel – en ging het meer om de kilo’s dan de smaak. Toen zijn we overgestapt op aardbeien en zijn we gaan innoveren in deze teelt.

2. Van zaadje tot gewas, hoe groeien aardbeien?

Christel: Onze aardbeiplanten groeien in bakken die zijn gevuld met vezels van de kokosnoot. De planten staan eerst in bloei, daarna groeien de aardbeien uit de kroon van de plant. In het begin is de aardbei nog groen, deze wordt door de zon, warmte en tijd steeds roder. Om de aardbeien goed te kunnen oogsten worden de trossen uit het gewas naar voren gehaald. Wij inspecteren onze aardbeien één voor één - en oogsten ze als ze mooi rood zijn.

Wij telen het alles in de kas, omdat het steeds lastiger wordt om buiten te telen door de extreme temperaturen boven de 30 graden. In de kas kunnen we de temperatuur beter controleren, de aardbeien benevelen en is het proces arbeidsvriendelijker – alles is op loophoogte. Wij gebruiken graag biologische bestrijders – beestjes eten beestjes. Hiervoor willen we de goede beestjes lokken, speciale zakjes worden uitgehangen tussen het gewas zodat er minimaal aan chemische middelen gebruikt hoeft te worden.

3. Wat maakt jullie aardbeien zo bijzonder?

Christel: De rode kleur van onze aardbeien is niet alleen mooi om te zien, het staat ook voor een goede smaak! Hoe roder de aardbei, hoe zoeter die is. Soms zie je in de winkel een aardbei met een wit/groen uiteinde. Dat betekent dat de aardbei al eerder is geoogst. Uiteindelijk rijpt de kleur nog van de aardbei, alleen de smaak niet! Soms smaakt het dan als een ‘waterbom’. Daarom oogsten wij pas als de aardbei helemaal rood is - dan is de smaak op z’n zoetst, dus op best! Je hebt geen suiker nodig!

Goed om te weten, aardbeien kun je het beste direct opeten. Dit is soms lastig, zeker voor de handel. Onze aardbeien zijn wat langer houdbaar en kun je nog circa 4 dagen bewaren. Eet je ze het liefste vers? Dan hebben we voor jou zelfs een automaat – makkelijk met pin! Elke dag wordt deze aangevuld met verse aardbeien. Ga lekker zitten op het picknickbankje ernaast – genieten maar!

4. Wat vind je lekker smaken met aardbeien?

Christel: Onze aardbeien zijn erg stevig, ze zijn makkelijk te snijden en verliezen minder vocht. Perfect dus voor taarten en decoratie – het wordt niet geen prut! Onze bevriende bakkers willen niet meer anders.

Aardbeien worden ook veel gebruikt in andere baksels, zoals cakes en crumble. Ook aardbeienjam en compote is vanuit vroeger al een populair gerecht. Maar aardbeien zijn heel veelzijdig! Denk aan een salade met kaas. Een aardbeienchutney. Of zelfs in de zomer op de BBQ – hierdoor krijgt het een speciale smaak. Verras jezelf met de smaak van aardbei ook in hartige gerechten!


Wist je dat een aardbei…

… als je het wast water opneemt waardoor het smaakt als een waterbom.

… indien je het wast, je het kroontje erop moet laten.

… naast de kiwi de meeste vitamine C bevat (vergeleken met populaire fruitsoorten).

… maar weinig koolhydraten en calorieën bevat.

… het beste in de koelkast bewaard kan worden op keukenpapier om vocht te absorberen.

… met kroontjes erop nog langer kunt bewaren.

… circa een jaar ingevroren bewaard kan worden.

Placeholder for AardbeiAardbei

Do it yourself! Cyrille’s recept voor een hartig zoete aardbeien salade!

Als inspiratie hier heb ik een super easy maar ontzettend lekker gerechtje voor je. Deze salade met brie en aardbeien is een heerlijke combi! Met nog wat hartige accenten zoals avocado en pistache, heb je een lekker bordje! Serveertip: speel een beetje met je bord, want door ingrediënten netjes neer te leggen, ziet het er al extra smakelijk uit. Zo gedaan!

Check m’n Instagram @foodies_x_friends voor het hele recept. Aardbeien gebruik ik al ontzettend vaak in mijn gerechten. Kijk eens in m’n streekweken gids, hier vind je nog meer inspiratie zoals in lekkere smoothies en baksels. Deze gids zal de komende weken worden uitgebreid met nog meer recepten voor rabarber, asperges, aardbeien, zoete aardappelen en Maonesjien Drakenhoning.

Placeholder for Aardbei gerechtAardbei gerecht

Taste it yourself! Vers & Culinair genieten in Venlo!

Proef de smaak van de regio en laat je verrassen! Van 22 april t/m 14 mei 2023 proef je de lekkerste gerechten in de Venlose binnenstad.

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Over de schrijver

Cyrille Berger

Marketing expert by day, foodie 24/7… Cyrille is een creatieve en enthousiaste foodie, altijd op zoek naar inspiratie voor lekkere en verrassende gerechten. Ze was een tijdje weg, maar heeft de liefde in en voor Venlo gevonden. Nu is ze op culinaire (her)ontdekkingstocht in Venlo. Op haar foodblog post Cyrille elke week smakelijke en kleurrijke foto’s van haar favoriete recepten, de laatste foodtrends, eten in Venlo en kooktips.

Krijg je al trek? Neem een kijkje op haar instagram blog @foodies_x_friends