'Melle' door de ogen van Ricci Janssen

Placeholder for Ricci JanssenRicci Janssen

Ricci Janssen

29 september 2022

Het is je waarschijnlijk wel opgevallen. Langs de belangrijkste autowegen in Groot-Venlo is overal reclame te zien: Melle, schilder van een andere werkelijkheid. Een tentoonstelling die momenteel te zien is in het museum van Bommel van Dam tot en met 26 februari. Cultuurkenner en -liefhebber Ricci Janssen ging voor ons op pad om de tentoonstelling te bezoeken. Ben je benieuwd naar zijn ervaring? Lees dan vooral verder!

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Melle gehoord, en ik denk met mij, vele anderen. Een doodzonde, durf ik nu wel achteraf te stellen. Ik vind het onbegrijpelijk dat tijdens je gehele opleiding (en ik had zelfs kunstgeschiedenis als eindexamenvak) niemand je ooit heeft verteld over naar mijn mening een van Nederlands grootste kunstschilders, van de twintigste eeuw. En dat vind ik niet alleen, ook de grote mevrouw Guggenheim stond zelfs aan zijn deur in Amsterdam om vervolgens eenvoudig afgewimpeld te worden door meneer Oldeboerrigter die geen zin had in al die poeha.

Waarschijnlijk is het werk van de visionair schilder (zo wilde Melle het liefst genoemd worden) té excentriek, naakt en recalcitrant voor de brave middelbare school. Zijn werken staan dan ook bol van vliegende vissen, padden, Amsterdamse gevels, vegetatieve landschappen van een planeet hier ver vandaan en fallussen. Vooral, héél véél fallussen. Melle voert je mee naar een andere werkelijkheid, eentje waar Sigmund Freud waarschijnlijk veel over had te vertellen.

  • Fotografie: Mara van den Oetelaar
    Placeholder for Mvd O Museum vbvd Melle 05Mvd O Museum vbvd Melle 05
  • Fotografie: Mara van den Oetelaar
    Placeholder for Mvd O Museum vbvd Melle 03Mvd O Museum vbvd Melle 03
  • Fotografie: Mara van den Oetelaar
    Placeholder for Mvd O Museum vbvd Melle 01Mvd O Museum vbvd Melle 01

Verbeelding

Het museum van Bommel van Dam neemt je uitgebreid mee in de rijke droomwereld van Melle, waar de collectie niet chronologisch, maar thematisch opgedeeld is. Ontdek bijvoorbeeld zijn vroege werk en periodes waarin boze dromen of het mannelijk geslachtsdeel een prominente rol spelen. Vergeet bij het binnenstappen van het museum de realiteit om je heen en laat de soms zeer gedetailleerde werken van Melle - die allemaal open staan voor verschillende interpretaties - je meevoeren naar een andere werkelijkheid

Alleen de titels van de schilderijen spreken al tot de verbeelding. Werken zoals Dame met worsten en bed, God in Frankrijk (zie afbeelding), De onsterfelijken (drie naakte vrouwentorso’s in de gedaante van een fallus), Landschap met witte kip (probeer die witte kip eerst maar eens te vinden), Naakt met schapen, Zieke aap, Lam Gods (persoonlijk -fallusvrij- favoriet) of simpelweg Vis laten je tot lang na je bezoek nadenken over de schilderijen en hun betekenissen. Ik betrap me er nu nog steeds op dat ik heel anders ben gaan kijken naar alle schilderijen die ik zie bij restaurants of bij mensen thuis, speurend naar verborgen werelden en betekenissen, vaak tevergeefs.

Interactief

Er komt zogezegd dus veel op je af. Zo veel dat meerdere bezoekers aangeven nog een keer terug te willen komen om alles op te kunnen nemen. Dat is fijn, want als je tien keer naar hetzelfde schilderij kijkt, zie je tien keer weer iets anders. Zo blijft het interessant en inspirerend.

En als dat nog niet genoeg is, heeft het museum ook nog gezorgd voor interactie. Zo is er een speurtocht voor jongeren, volwassenen met een jonge geest of bezoekers met een scherp oog waarbij uitgesneden details uit de rijkgevulde werken van Melle gevonden dienen te worden. Daarnaast heeft de Venlose Studio Luidspreker één van zijn werken middels animatie en geluid kundig tot leven weten te brengen waardoor je je zowaar in Melles dromen waant en heeft Peter-Paul Timmermans uit Koningslust enkele werken voorzien van een audiobeleving met onheilspellende geluiden die naadloos aansluiten op zinderende verre werelden die je alleen kan zien met je ogen dicht.

Kortom, genoeg redenen om een bezoekje te brengen aan het museum van Bommel van Dam. Sweet dreams.

Fotografie: Mara van den Oetelaar
Placeholder for Mvd O Museum vbvd Melle 08Mvd O Museum vbvd Melle 08

Placeholder for Ricci JanssenRicci Janssen

Over de schrijver

Ricci Janssen

Ricci Janssen (1989) is meertalig taalfanaticus pur sang. Hongaars van bloed, Italiaans van hart en Zuid-Amerikaans qua mentaliteit, leeft de Venlose schrijver voor taal, en doet dat zo op zijn eigen manier. Leraar, journalist, schrijver, vertaler of tolk, Ricci schrijft het liefst met een knipoog over waargebeurde verhalen, emoties, persoonlijke (reis)ervaringen, sport, cultuur en de grote thema’s des levens. Wil je meer informatie over Ricci? Bezoek dan zijn website www.riccischrijft.nl