Connecting Light

Connecting Light: vreedzaam weefsel

Groene laserstralen verbinden vijf hoge gebouwen in de nachtelijke hemel van de grensstreek Venlo-Nettetal. Een tweetalige app leidt fietsers en wandelaars langs negenentwintig verrassende plekken aan beide zijden van de grens. Het kunstproject Connecting Light is begonnen!

De avondlijke stralingstesten in november zorgden al voor tientallen reacties van verontruste burgers in de regio. Ook de komende weken zal menigeen verbaasd omhoog kijken naar de heldere, groene lichtlijnen in de lucht. Laserstralen leggen een grensoverschrijdende verbinding tussen vijf markante gebouwen. Ze zijn onderdeel van het kunstproject Connecting Light en symboliseren de veelzijdige, vreedzame activiteiten van mensen in grensgebieden die lang geleden vijandig tegenover elkaar stonden. Een fiets- en wandelroute legt een corresponderend netwerk van verbindingen tussen interessante locaties en zorgt voor een onvergetelijke live ervaring. Connecting Light is op 1 december de lucht ingegaan en dooft zijn stralen op 13 januari van het nieuwe jaar.

De vijf hoofdgebouwen zijn:

-Innovatoren Blerick -Stadskantoor Venlo -Molenbossenflat Blerick -Schoorsteen Wienerberger Tegelen -St. Clemenskerk Kaldenkirchen

Nieuwe beleving

Wie de grensregio eens in een ander licht wil zien, zal tijdens de ongeveer zeventien kilometer lange fiets- en wandelroute veel kennis vergaren over bijzondere plekken, via onderwerpen als geschiedenis, architectuur, kunst, natuur en volksverhalen. De route kan ook in delen worden afgelegd. Een tweetalige app (IOS en Android) biedt informatie en historische verhalen over de geselecteerde ‘points of interest’ en wijst de fietser en wandelaar de weg langs de groene luchtlijnen. Ook een tweetalige website biedt achtergrondinformatie, inclusief een agenda met deelactiviteiten.

Organisator van het project is het Venlose kunstenaarsinitiatief Het Raam, dat sinds 1998 tal van veelbesproken, tijdelijke kunstprojecten in de (semi) openbare ruimte initieert. Connecting Light valt binnen de Raamserie ‘Wakker Venlo’ en is bedacht door de Venlose kunstenares Suzanne Berkers. Berkers wil met dit project een signaal afgeven: ‘Wij zijn deel van een groter geheel en kunnen niet bestaan zonder elkaar. Het landschap is een dynamisch gebied met een infrastructuur van bruggen, gebouwen, wegen en spoorwegen. Een gebied met verleden, heden en toekomst dat verandert met de tijd. Connecting Light gaat een dialoog aan met de omgeving. De verstilling van de lijn is in zijn statische verschijning een tegenhanger van ons drukke bestaan.’

Bezinningsavond en expositie

Het Raam werkt voor dit project samen met enkele Duitse initiatieven. Zo zal de St. Clemenskerk in het centrum van Kaldenkirchen op 8 december haar deuren openzetten voor ‘Lichtlinie’, een bezinningsavond van de Junge Kirche voor jong en oud. Bezoekers kunnen genieten van sfeervolle verlichting, meditatieve muziek en inspirerende teksten. Kom langs en ervaar de verbindende kracht van het licht! Een andere partner is de Alte Fabrik, eveneens in Kaldenkirchen, waar Nicole Terstappen diverse evenementen organiseert. In het kader van Connecting Light is er in januari een expositie van Nederlandse en Duitse kunstenaars rond het thema Verbinding. Data: 5, 6, 12 en 13 januari 2019, adres: Venloerstrasse 38.

Connecting Light wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële middelen van het Interegg Fonds, de Provincie Limburg en de Gemeente Venlo. Laserforum verzorgde de technische uitvoering. Het Raam dankt de gemeente Nettetal voor haar ondersteuning en verder alle deelnemers die hun gebouw ter beschikking stelden.

Download de app voor Android >
Download de app voor iOS >