Minibieb op Steyl

voor de inauguratie van stadsfotograaf Joy Cremers

Placeholder for BLOG Sef DerkxBLOG Sef Derkx

Sef Derkx

23 mei 2024

Ontworteld
losgerukt van ankers
uit huis gezet
aan de kant van de straat
afgedankt
weggeworpen
verbannen

Ongewenst zijn we hier
aangespoeld op de golfslag
van verachting
op ontkenning van ons bestaan

In een tijdelijke opvang wachtend

Wachtend op
barmhartigheid
ontferming
mededogen

op
ogen die langs regels gaan
vingers die bladzijden omslaan
handen die de kaft strelen

op
een hart dat woorden van een ander
toelaat
in sluit


Op 31 mei 2024 is de allereerste Stadsfotograaf van Venlo geïnstalleerd, Joy Cremers. Het was een geanimeerde bijeenkomst in Stek, het café in de bibliotheek dat die dag definitief dichtging.

Een van de foto's die Joy Cremers eerder heeft gemaakt, is Minibieb op Steyl. Twee jaar geleden is de foto geëxposeerd in het Rijksmuseum in Amsterdam. De talentvolle fotograaf uit Venlo was uitgeroepen tot een van de laureaten van de wedstrijd Document Nederland Junior.

Terug naar Steyl, het kloosterdorp. Boeken aan de kant van de weg stemmen mij triest. Ik hou van boeken, zal er nooit op deze wijze afstand van doen.

Placeholder for BLOG Sef DerkxBLOG Sef Derkx

Over de schrijver

Sef Derkx

Ernaar gevraagd, noemt Sef Derkx zichzelf soms hartstochtelijk Venlonaar. Hij schrijft over geschiedenis en cultuur en vertelt erover in lezingen en voorstellingen. Al meer dan een kwart eeuw is hij stadscolumnist. Zijn Waerse Wandelinge door de binnenstad van Venlo zijn een begrip. Op 25 januari 2023 werd bekendgemaakt dat Sef dit jaar als stadsdichter de stad Venlo probeert te vangen in poëzie.