Limburg Film Festival

Helemaal in het teken van de Limburgse film

Limburg Film Festival

Op 13-14-15 januari 2017 zal voor de eerste keer het Limburg Film Festival plaatsvinden. De afgelopen maand konden filmmakers hun werk vrij inzenden, waaruit een commissie een sterke filmselectie gevormd heeft. Het programma is inmiddels bekend, bestaande uit 25 films, van alle genres, met een duidelijke Limburgse link.

Vijf films zullen een première beleven tijdens het festival. De eerste is Portretten uit de Peel, een L1 documentaire van Wiek Lenssen (Swolgen) en de officiële openingsfilm. De tweede is POST-Modern, een ode aan de postbode, waar maker Joris Souren maar liefst 11 jaar aan werkte. Daarnaast wordt de nieuwe documentaire van Bart Hölscher (Baarlo) met de titel: Bert, Debbie, Bob en Ingeborg, Mensen van Maasveld, voor het eerst aan het publiek getoond. De korte film Bezet van Laurens Peerenboom (Swalmen) beleeft een Nederlandse première, evenals de nieuwste film van Ben Verbong (Tegelen), een Amerikaans-Duitse coproductie die het waargebeurde verhaal vertelt van Agathe von Trapp: The Von Trapp Family, A Life of Music. Ben Verbong, die landelijk doorbrak in de jaren ‘80 met Het Meisje met het Rode Haar, is tegenwoordig voornamelijk werkzaam in Duitsland.

Naast de premièrefilms bevat het programma nog veel andere verassende films. Er zijn documentaires, speelfilms, animatie, experimenteel, dans, horror, komedies. Zo’n beetje elk genre is vertegenwoordigd. Voor ieder wat wils dus. Ook wordt het meesterwerk Innocence vertoond, van de eerder dit jaar overleden Venlose filmmaker Paul Cox, die de Australische cinema op de kaart zette. Dit in aanwezigheid van één van de producenten.

De Tegelse filmmaker Pieter Kuijpers is dit jaar ‘Filmmaker in Focus’ op het Limburg Film Festival. Hij is op zaterdag aanwezig voor een Cine/Talk, dat wordt georganiseerd i.s.m. CineSud. Verder wordt Kuijpers’ eerste lange speelfilm getoond, de klassieker Van God Los (2003) en zijn nieuwste film Riphagen (2016). Het randprogramma bestaat verder uit een Cine/Master Film Editing, met Job Ter Burg die o.a. Van God Los monteerde.

Het Limburg Filmfestival vindt plaats in Filmtheater De Nieuwe Scene te Venlo, dat als festivalhart fungeert. Op 15 januari zal de prijsuitreiking plaatsvinden. De jury, die onder andere bestaat uit cameraman Rob Hodselmans, documentairemaker Dirk-Jan Roeleven en regisseur Remy van Heugten, zal prijzen uitreiken voor Beste Film, Beste Korte Film en Beste Jonge Limburgse Maker (onder 30 jaar). De ticketverkoop is reeds gestart en loopt via www.limburgfilmfestival.nl.