Tiendschuur

Dat is toch in Tegelen ergens?

Het is vakantietijd en veel mensen hebben op vakantie nog weleens de neiging om ook “iets nuttigs” te gaan doen. Zoals een museum bezoeken. Er zijn grote musea of bijzondere exposities waar je speciaal naartoe kunt reizen. Maar er zijn ook van die kleine snoepjes om de hoek, waar we altijd nog een keer naar toe moeten…

Zo’n pareltje is de Tiendschuur in Tegelen. Helemaal gespecialiseerd in keramiek. En dat is natuurlijk niet zo vreemd, want we zijn in Tegelen en dat was in de voorbije eeuwen hét centrum van de keramische industrie. De naam Tegelen, Tegula, stamt uit de tijd dat de Romeinen hier al klei groeven. Die kleiwarenindustrie heeft zijn sporen nagelaten in Tegelen. Een wandeling door het natuurgebied De Snelle Sprong en het aan Venlo grenzende Jaomerdal laat zien waar de afgravingen waren. Ook speeltuin Klein Zwitserland is gebouwd in een oude kleigroeve. 

Terug naar de keramiek. Waar met klei gewerkt wordt is er ook ruimte voor creatieve geesten die in dit materiaal een uitstekend en voor de hand liggend materiaal zagen om zich artistiek te kunnen uitdrukken.

Het museumpje met de artistieke geschiedenis dat uit de Tegelse kleiwarenindustrie voortkwam, kreeg met de restauratie van Château de Holtmühle een plek in de voormalige Tiendschuur. Naast de boeiende geschiedenis van de Tegelse klei organiseert Sacha Odenhoven er exposities van hedendaagse kunstenaars.Tiendschuur museum


Wild Things: beestachtige sculpturale keramiek

Nu heeft ze een aantal voortreffelijke keramisten uit heel Europa bij elkaar gehaald om een echte beestenboel te laten zien. Op allerlei verschillende manieren hebben deze kunstenaars dieren uitgebeeld, of mensdieren, diermensen, whatever. Van lieflijk tot agressief, soms aaibaar en dan weer een beetje creepy. Maar wel een en al vakmanschap. En mooi. En leuk. Het werk is ook te koop, voor echt heel schappelijke prijzen. Zo hebben deze beesten Aare Freimann uit Letland allemaal al een nieuw baasje gevonden.

De tentoonstelling heeft als titel Wild Art met als ondertitel Beestachtige sculpturale keramiek. De entree bedraagt €6,00 voor mensen ouder dan 12 jaar. Beslist een aanrader.

Op 11 september wordt alles ingepakt en komt er weer iets nieuws: kijk voor meer informatie op www.tiendschuur.net.

De Tiendschuur ligt naast Hotel Château Holtmühle.

Tegelen

Kasteellaan 8

5932 AG Tegelen

Naar route
Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00 - 17:00
Woensdag
11:00 - 17:00
Donderdag
11:00 - 17:00
Vrijdag
11:00 - 17:00
Zaterdag
11:00 - 17:00
Zondag
11:00 - 17:00