Officiële opening van het Roze Jaar

Ontbijt in de binnenstad

Officiële opening van het Roze Jaar

Op zondag 26 augustus as. zal het Roze Jaar voorafgaand aan de Roze Zaterdag in 2019 feestelijk worden afgetrapt met een slinger van één grote ontbijttafel door de Venlose binnenstad. Het doel van dit gezamenlijk ontbijt is verbinding. Velen zullen met familie of vrienden komen, en toch zit men ook met 2000 anderen aan één grote lange tafel van het Nolensplein tot aan het Fluasplein. Gezelligheid krijgt zo een extra dimensie door alle spontane ontmoetingen en gesprekken met elkaar.

Zoals bekend staat zaterdag 29 juni 2019 in Venlo en Krefeld helemaal in het teken van Roze Zaterdag. Dit is een jaarlijks en landelijk feest van homo’s en hetero’s, transgenders en seksuele minderheden waarop vrijheid en tolerantie wordt gevierd. In het jaar voorafgaand aan Roze Zaterdag zullen in Venlo tal van activiteiten en evenementen plaatsvinden om zo het hele jaar een roze tint te geven en om bewustwording en acceptatie een steviger plek te geven in de gemeente.

Officiële opening van het Roze Jaar met optreden van Esther Hart en Play me a memory Aansluitend aan het ontbijt vindt de officiële opening van het Roze Jaar door de burgemeesters van Venlo en Krefeld en het bestuur van de Roze Zaterdag op het bordes van het stadhuis plaats.

Esther Hart zangeres van het Eurovisie

Songfestival en Play me a memory zullen dan met hun optreden voor een swingende sfeer zorgen. De liedjes die Esther Hart gaat zingen konden van te voren via social media door het publiek gekozen worden.

Jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens

Voor de aftrap van het Roze Jaar in Venlo op 26 augustus pakt het Limburgs Museum uit met enorme foto’s van documentair fotografe Annie van Gemert. In de buitenlucht op het ‘Museumplein’, prominent tussen museum en station, komen foto’s uit de serie ‘Jongens en meisjes’ te staan. Tussen 2003 en 2009 volgde Van Gemert dertig kinderen en pubers. Die portretten van jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens zetten vraagtekens bij de verwachtingen van kijkers, ze laten je nadenken over je eigen ideeën over rollen en patronen.

Vandaag is de discussie over gender- diversiteit actueler dan ooit. Het Roze Jaar is voor het Limburgs Museum reden de foto’s van Annie van Gemert nog één keer aan het grote publiek te tonen. De opening van de tijdelijke buitenpresentatie vindt op 26 augustus as. om 14:00 uur plaats.

Diner en blanc in Krefeld

De feestelijke opening van het Roze Jaar sluit om 18.00 uur in Krefeld op de Ostwall met een “Diner en Blanc … mit einem Hauch ROSA” ab. Voor het Diner en Blanc neemt iedereen zijn eigen tafel, stoelen, witte tafel deco, eten, drinken en een vuilnis zak mee. Gezelligheid en ontmoeting staan ook bij de aftrap van het Roze Jaar in Krefeld centraal.

Meer info over het ontbijt is te vinden op de www.rozezaterdag2019.eu. De gekochte of gekregen voucher dient geregistreerd te worden via een app. Meer informatie op https://rozezaterdag2019.eu/nl/ontbijt/