HUP! verhalen

09 maart 2023

Ieder jaar moedigen we alle deelnemers aan en juichen we ze naar de eindstreep. Maar dit jaar zetten we er ook graag een aantal in de schijnwerper. Wij mogen 10 Venlopers in het zonnetje zetten. Zij hebben stuk voor stuk een mooie motivatie om mee te lopen aan de Venloop. In de blog hieronder hebben we alle verhalen gedeeld.


Vivian Selen rent voor het eerst de halve marathon

Vivian is een fanatiek hardloper en wil dit jaar eindelijk iets van haar bucketlist afvinken: de halve marathon rennen tijdens de Venloop. Ze wilde dit in 2021 en 2022 ook al doen, maar corona gooide roet in het eten. Dit jaar is het dan eindelijk zo ver, ze gaat voor de eerste keer de halve marathon rennen! Vivian is door diverse vriendinnen en collega’s aangedragen om via deze actie in het zonnetje te worden gezet.

“Viv is een enorme doorzetter”, aldus goede vriendin Thessa. “Ze is een aantal jaren geleden begonnen met hardlopen en is heel fanatiek. Het ging niet meteen van een leien dakje en ze heeft letterlijk en figuurlijk al een hele weg afgelegd. Toen ze in 2015 voor het eerst de 10 kilometer rende tijdens de Venloop, zei ze meteen dat ze dat nooit meer ging doen, niet wetende hoe belangrijk hardlopen zou worden in haar leven. Inmiddels doet ze die 10 kilometer ‘met twee vingers in de neus’ en heeft ze al meerdere wedstrijden gerend. Ik vind het echt superknap hoe ze in een paar jaar tijd zo ver heeft kunnen komen!”

Placeholder for VivViv

Danee Joosten wandelt 10 kilometer voor haar dochter

Danee’s dochter Isa is 10 jaar oud en heeft sinds anderhalf jaar diabetes type I. Vanaf het moment dat ze werd gediagnosticeerd, staat Isa’s wereld en die van haar ouders op z’n kop. Om haar dochter te ondersteunen, heeft Danee besloten mee te doen aan de Venloop, om zo geld op te halen voor diabetes. Isa’s vader Roy en haar opa Andre lopen ook mee.

Danee werd door haar man Roy en door oma Marianne aangedragen voor deze campagne. “Veel mensen denken nog steeds licht over diabetes, maar zien niet de enorme impact die het heeft op een jong gezin”, aldus Marianne. “De slapeloze nachten als Isa’s suiker te laag is, het constant tellen van koolhydraten en het verdriet van Isa als er weer geprikt moet worden.” “Diabetes gaat ons aan het hart, het is inderdaad iets waar we 24 uur per dag mee te maken hebben”, vult Roy aan. “Het doet Isa goed om op deze manier bij te kunnen dragen aan onderzoek naar diabetes, in de hoop dat er ooit voor haarzelf en voor lotgenoten een leven zonder diabetes mogelijk is.”

Placeholder for DaneeDanee

Jip Duckers rent voor het eerst de halve marathon

Jip is precies 21 jaar als hij tijdens de Venloop de 21 kilometer gaat rennen; het wordt zijn eerste halve marathon. Zijn ouders Marcel en Emmy hebben hem aangedragen. Zelf rennen ze al sinds het begin van de Venloop mee en zijn ze blij dat ze het hardloop-virus hebben kunnen doorgeven aan hun zoon.

“Emmy en ik zijn echte hardloopfanaten”, vertelt Marcel. “We hebben inmiddels allebei 4 marathons gelopen, waarvan we er 2 samen hebben uitgelopen. Dit jaar maakt Jip tijdens de Venloop zijn debuut op de 21 kilometer. Hij komt net terug uit Zweden, waar hij 5 maanden heeft gestudeerd. Daardoor heeft hij wat minder kunnen trainen. Hij vindt het zelf dus nog wat spannend of het allemaal wel gaat lukken, maar ik weet zeker dat het helemaal goed gaat komen met hem. Nog een paar goede trainingen en dan moet het wel lukken, daar heb ik alle vertrouwen in!”

Placeholder for JipJip

Jo Klerken gaat dit jaar hoe dan ook de 10 kilometer rennen

Jo is 73 jaar en heeft zijn hele leven fanatiek gerend en gesport. Hij nam onder meer 80 keer deel aan de halve of kwarttriatlon en deed 153 keer een korte of lange Run Bike Run. Helaas liet zijn gezondheid de laatste jaren te wensen over, maar dat weerhoudt hem er niet van om dit jaar toch 10 kilometer te rennen tijdens de Venloop. Zijn vrouw José heeft Jo aangedragen en steunt hem altijd bij al zijn hardloopavonturen.

“Jo heeft aan meer dan 800 hardloopwedstrijden deelgenomen in zijn leven”, vertelt José. “Een paar jaar geleden moest hij echter geopereerd worden aan zijn hart, waardoor hij helemaal opnieuw moest beginnen. Net toen hij weer goed op weg was, kreeg hij de diagnose borstkanker. Na zijn operatie en bestralingen is hij zijn conditie weer langzaam gaan opbouwen. Maar alsof dat nog niet genoeg was, brak hij een tijd geleden bij een val van de trap twee tenen. En dus kon hij weer van voor af aan beginnen, maar gelukkig is hij inmiddels weer volop aan het trainen. Een halve marathon gaat niet meer, maar dat houdt hem niet tegen. Hij gaat hoe dan ook de 10 kilometer rennen, ik ben supertrots op hem!”

Placeholder for JoJo

Ilias en Zahra Kahraman rennen de Kids run en oma Li is supertrots

Oma Li heet eigenlijk Marie-José, maar wordt al vanaf dat haar kleinkinderen konden praten Oma Li genoemd. “Hoe dat is ontstaan weet ik niet precies, maar ik vermoed dat mijn naam te lastig is om uit te spreken”, lacht ze. Haar kleinkinderen Ilias (6 jaar) en Zahra (9) rennen allebei mee met de Kids run. Ilias rent dit jaar voor het eerst mee, en doet dat meteen zonder begeleiding. “Ik vind het zo knap van ze allebei en wil ze graag op deze manier extra aanmoedigen.”

Ilias was er meteen duidelijk over dat hij zelf wilde rennen, zonder begeleiding. “Opa had nog aangeboden om mee te rennen, maar hij zei meteen dat hij het alleen wil doen. Ilias is wel een jongen die dat gewoon aandurft. Dat vind ik heel knap van hem. Ga er maar eens staan als je 6 jaar bent!”

Zijn zus Zahra heeft vorig jaar voor het eerst zonder begeleiding gerend. “Zij moest toen alleen rennen omdat ze 8 jaar was en dat vond ze best spannend. Toch heeft ze dat gewoon gedaan en ze kwam zelfs als 6e binnen. Dat heeft ze knap gedaan. Ik wil haar dus ook voor dit jaar een extra steuntje in de rug geven, en zeggen hoe trots ik op haar ben dat ze het dit jaar weer gaat doen!”

Placeholder for Ilias en ZahraIlias en Zahra

Nicky Kessels wandelt 20 kilometer en gaat er helemaal voor

Nadat ze COVID-19 kreeg, heeft Nicky langdurige klachten gehouden. Qua conditie heeft ze veel moeten inleveren en ze doorliep een traject in Eindhoven voor haar klachten. Hoewel het wandelen nog niet helemaal gaat zoals ze hoopt, wil ze de Venloop hoe dan ook uitlopen. Samen met haar wandelmaatje Katinka oefent ze iedere week.

Katinka ziet met eigen ogen hoe hard Nicky traint en heeft veel bewondering voor haar. “Ik zie hoe zwaar ze het heeft tijdens onze oefenrondes en heb veel respect voor haar doorzettingsvermogen. Voorheen was ze altijd heel sportief, ze rende geregeld de 10 kilometer met de Venloop. Nu het rennen niet gaat, vind ik het mooi dat ze er toch gewoon voor kiest om in plaats daarvan mee te wandelen.” Katinka lacht: “Ze gaat dan wel voor het maximale met 20 kilometer, zo is ze dan ook wel weer!”

Placeholder for NickyNicky

Loïs Litjens wil later net als papa de halve marathon rennen

Loïs is 4 jaar en rent dit jaar voor het eerst mee met de Bambinoloop. Haar papa is een trouwe deelnemer van de Venloop en Loïs is al net zo enthousiast over het hardloopevenement als hijzelf. “Ze wilde vorig jaar al meedoen, maar toen was ze nog te jong”, aldus moeder Silvia, die haar opgaf voor deze actie. “Toch heeft ze vorig jaar voor haar gevoel wél al meegedaan. Toen de voorbereidingen voor de Venloop druk aan de gang waren, heeft ze namelijk een stukje over de Parade gerend in sportkleding, helemaal trots met de oude medaille van papa om haar nek!”

Loïs moedigt haar vader ook graag aan. “Ze knutselt zelf een medaille voor hem en daar staat natuurlijk op: Papa is de beste!”, glimlacht Silvia. “In haar beleving wint papa ieder jaar, omdat hij telkens zo’n mooie medaille krijgt. Vorig jaar zei ze ineens dat ze ook wilde meedoen en dat ze later net als papa de halve marathon wil rennen, wat in haar ogen ietsje verder is dan naar het huis van opa en oma rennen.”

Placeholder for LoïsLoïs

Ties Ewals rent voor het eerst zonder begeleiding mee met de 5 kilometer

Ties is verstandelijk beperkt en rent al vanaf zijn 5e mee met de Venloop. Dit jaar rent hij voor het eerst de 5 kilometer. Hij gaat zonder begeleiding meedoen, dat wil hij graag. Zijn familie en vrienden zijn natuurlijk heel trots op hem. “Ties is een hele lieve, sociale jongen die altijd vrolijk is”, vertelt zijn moeder Linda. “Hij doet al jaren mee met de Venloop, hij deed al de 500 meter, de 1 kilometer en de G-loop. Tot nu toe rende hij met begeleiding, maar dit jaar wil hij voor het eerst alleen rennen, en dan meteen de 5 kilometer. We zijn allemaal supertrots op hem!”

Ties traint voor de Venloop met kinderen van school, maar in de laatste weken oefent hij ook samen met zijn moeder. “Hij rent en ik fiets ernaast. De Venloop is voor hem echt een happening, hij kijkt er enorm naar uit. Het is natuurlijk ook een prachtig evenement en voor Ties is het geweldig dat zijn hele familie hem vanaf de kant aanmoedigt. Het is supermooi om hem dan te zien stralen terwijl hij richting de finish gaat.”

Placeholder for TiesTies

Xander Lindelauf verhuisde voor de liefde naar Tegelen en rent dit jaar voor het eerst mee

Stefanie en Xander zijn sinds begin 2022 samen en het was meteen dikke mik. Hij liet zijn geboortestad Heerlen achter om samen met Stefanie in Tegelen te gaan wonen en inmiddels verwachten ze samen hun eerste kindje. Het hardlopen is voor Xander een mooie manier om zijn nieuwe woonplaats te verkennen. “We hebben elkaar per toeval leren kennen via Tinder”, aldus Stefanie. “We hadden allebei de straal waarin we zochten eigenlijk niet goed ingesteld, anders hadden we elkaar waarschijnlijk niet gevonden”, lacht Stefanie. “We zijn er ondanks de afstand toch voor gegaan en het klikte meteen, alles is supersnel gegaan!”

Een half jaar later zijn de twee gaan samenwonen in Tegelen en inmiddels is Stefanie ook ruim 23 weken zwanger. “Ik ben erg gehecht aan mijn geboortedorp en vind het supermooi dat hij ermee instemde om hier te gaan settelen”, vertelt Stefanie. “Xander heeft alles achter moeten laten, maar hij vond dat gelukkig geen probleem. Ik vind het zo mooi dat hij dat voor mij overheeft, dat ik hem graag op deze manier in het zonnetje wil zetten.”

Placeholder for XanderXander

Kim Vercoulen rent voor het eerst de 10 kilometer en gaat als een speer

Vorig jaar besloot Kim - die zich vroeger heeft laten vertellen dat ze geen sporter is - de Venloop te rennen. Goede vriendin Nanet bewondert haar doorzettingsvermogen en vind het superknap dat Kim nu meteen voor de 10 kilometer gaat. “We zijn al vriendinnen sinds we 4 jaar oud zijn, ik ken haar door en door. Het is zo mooi om te zien dat ze deze nieuwe kant van zichzelf heeft ontdekt en dat ze zo gedisciplineerd traint, ze is echt heel goed bezig!”

Kim werkt als Community Librarian bij de Bibliotheek in Venlo en daar is ook het idee ontstaan om met de Venloop mee te doen, weet Nanet. “Vorig jaar hebben ze met een groepje collega’s besloten om te gaan trainen voor de Venloop en Kim sloot ook aan. Ik weet nog dat ik het heel bewonderenswaardig vond hoe ze dat besluit nam en hoe ze er ook helemaal voor ging." Hardlopen is voor Kim echt onderdeel van haar leven geworden. “Ze is een jonge moeder en het rennen is vaak ook even een moment voor haarzelf, om even haar hoofd leeg te maken”, aldus Nanet. “En weer of geen weer, ze gaat gewoon twee keer in de week. Ik vind het heel mooi om te zien dat ze deze momenten voor zichzelf pakt en dat ze er ook zoveel plezier in heeft, dar heb ik echt bewondering voor.”

Placeholder for KimKim

Hoe word je de beste Weir Venloop supporter?!

Ben jij niet echt een sporter, maar liever een supporter? Dan is dit blog wat voor jou! Je leest hier alle tips over hoe je je (beste) vriend(in), familielid, collega of buur kunt motiveren tijdens de Weir Venloop 2023. Bereid je maar alvast goed voor, want vanaf 22 t/m 26 maart is het weer zo ver!

Lees meer
Placeholder for Venloop supporterVenloop supporter