Het Venlose hart van Toine Schreinemachers

07 september 2021

Als er iemand hart voor Venlo heeft, dan is het wel Toine Schreinemachers: de voorzitter van SPIJS! Foodfestival dat dit weekend plaatsvindt. Daarnaast werkt hij ook nog gewoon in zijn eigen slagerij, in hartje Venlo, waar hij constant denkt in oplossingen en uitdagingen. Hij werkt al 25 jaar als ondernemer in de Venlose binnenstad en hier geniet hij nog elke dag van. Zijn CV staat niet voor niets gevuld met totale werkuren van een gepensioneerde.

Toine is een Venlonaar in hart en nieren. Als voorzitter van het festival is het vooral zijn taak om de ‘overview’ te behouden over de gehele organisatie. Maar het SPIJS! verhaal begon in 2012. Toine en Marc wilden de toenmalige ‘Regio van de Smaak’ een platform geven en SPIJS! was hier de perfecte oplossing voor. In de loop der jaren groeide het foodfestival uit tot een evenement met meer dan 15.000 bezoekers.

Vanwege corona zal het festival er dit jaar net iets anders uitzien. We zijn natuurlijk gewend dat SPIJS! aan de Maas plaatsvindt, maar deze keer verspreid het zich door de gehele binnenstad, oftewel: SPIJS! Foodfestival Circulaire. Er staan op zeven verschillende plekken toch weer zo’n 20 foodtrucks klaar met een divers aanbod aan eten en drinken. Denk hierbij aan Surinaams, Mexicaans, Indonesisch en Aziatisch eten. Maar ook friet, lahmacun en vega gerechten zijn aanwezig. Genoeg keus voor iedereen!

Toine zijn dag is pas geslaagd wanneer hij zeker weet dat alle bezoekers én foodtruckers het naar hun zin hebben gehad op het festival. “Een perfecte dag voor mij: dat ’s morgens vroeg alles geregeld is, een graadje of 20, vriendelijke mensen, lekker eten en de rest spreekt voor zich”, vertelt hij met lach en knipoog. In de afgelopen periode kwam het SPIJS!-team op het idee om ‘side-kicks’ te organiseren, zoals: de SPIJS! Drive Trough, de SPIJS! Wandeltocht en de SPIJS! Daghap. Deze ‘side-kicks’ werden zo goed ontvangen, dat ze zullen blijven hangen.

Placeholder for TOINE1TOINE1