Fijnproevers; in gesprek met restaurant Valuas

Kroketten en bitterballen met een ster

Mikal, de Valuas Kroket is inmiddels in begrip heel Nederland. Hoe is dat zo gekomen?

“Ooit vroeg een vriend van chefkok Eric Swaghoven hem een ‘sterrenkroket’ te bedenken, omdat er zo weinig kwaliteitskroketten waren in Nederland. Na veel experimenteren in de keuken van Valuas is in 2004 de Valuas Kroket ontstaan. Een rundvleeskroket met 45% rundvlees van alleen de beste delen van het rund.”En toen?

“Toen ging het snel! De Valuas Kroket viel zo goed in de smaak dat er ook andere variaties werden ontwikkeld, bijvoorbeeld de Valuas bitterbal, de glutenvrije Valuas Kroket, een kroket met tomaten en risotto, een vegetarische champignon kroket, een aspergekroket, een kaaskroket en een Hollandse garnalen kroket. De kroketten van Valuas zijn verkrijgbaar bij restaurants en snackbars door het hele land.”Wat maakt de Valuas Krokettenlijn zo bijzonder?

“Alle producten worden gemaakt in onze eigen kroketterie in Venlo. Chefkok Eric maakt zelf de vullingen en alle kroketten en ballen worden met de hand gerold. We gebruiken zoveel mogelijk duurzaam geproduceerde ingrediënten van hoge kwaliteit, zodat je met een gerust hart kunt snacken. Smaakvol en bewust dus.”Klinkt lekker! Waar kunnen we proeven?

“Dit weekend staat de Venloverwent snackauto weer in het centrum, met daarin de Valuas bitterbal. Een heerlijk, knapperig balletje gevuld met een smaakvolle rundvlees ragout. Een culinair tussendoortje tijdens het shoppen.”En als we daarna nog meer willen proeven?

“Valuas is momenteel gesloten in verband met vakantie. Vanaf 14 augustus is Valuas weer geopend. Een tip voor alle kroketten liefhebbers: de Valuas Brasserie serveert sinds kort een speciale krokettenlunch. Vijf gangen met verschillende kroketten uit de Valuas Krokettenlijn. Eet smakelijk!”