Een kijkje in het leven van Galerie Wilms

26 mei 2022

Bij Galerie Wilms hangt een feeststemming. De kunstgalerie op de Nieuwstraat bestaat namelijk 15 jaar. “Het is ontzettend gaaf.”, antwoordt Paul Wilms, die samen met zijn vrouw Carla de galerie runt. "Op 5 mei bestonden we 15 jaar. Je blikt dan wel terug, bijvoorbeeld hoe we op de Bolwaterstraat in Q4 zijn begonnen. Als je kijkt welke ondernemers daar begonnen zijn, dan is Q4 een succesvolle broedplaats geweest. Zonder Q4 geen Galerie Wilms.”

Het jubileum wordt met twee exposities gevierd. Tot en met 28 mei kun je ‘Part I’ bezoeken, van 5 juni tot en met 23 juli ‘Part II’, met werk van alle 21 kunstenaars die verbonden zijn aan Galerie Wilms. “Als galerie regelen wij alles van A tot Z. Dat betekent dat wij kunstenaars presenteren, tentoonstellingen organiseren, deelnemen aan kunstbeurzen, het contact met kunstkopers, verzamelaars en curatoren onderhouden en komen de werken zelfs persoonlijk thuis ophangen.”, lacht hij.

Maar wat is kunst? "Kunst is een investering in jezelf. De collectie die Carla en ik zelf hebben, heeft veel emotionele waarde. Elk kunstwerk is een tastbare herinnering aan een moment in ons leven. Tijdens mij leven heb ik een aantal werken gekocht die mij doen herinneren aan een bepaald moment in mijn leven. Een nieuwe baan, trouwen, de geboorte van mijn dochter, maar ook periodes die minder leuk zijn zoals bijvoorbeeld de coronapandemie ‘veranker’ ik graag met kunst.

Kunst emotioneert, raakt een bepaalde snaar of geeft een bepaald gevoel. Kunst kan ook ‘schuren’, de kijker confronteren of aan het denken zetten. Wie met regelmaat naar kunst kijkt zal sneller een werk kunnen duiden, maar ‘verstand’ van kunst is niet noodzakelijk. Ik heb geen verstand van wijn, maar weet toch wel wat ik lekker vind.”

Amuse is een concept van Galerie Wilms waarmee we kunstenaars een platform bieden en kunst toegankelijk maken. Zowel gerenommeerde als jonge kunstenaars worden uitgenodigd om een kunstwerk te maken op klein formaat. De werken worden tegen sympathieke prijzen aangeboden, naast de webshop worden de werken ook fysiek op kunstbeurzen zoals de Kunstrai gepresenteerd.

“Venlo is geen kunststad pur sang. Maar wij dragen ons steentje bij, het vernieuwde Museumkwartier ook. Ik ben ervan overtuigd dat mensen ervoor opstaan. Tijdens Zomerparkfeest wordt er ook niet alleen makkelijk geprogrammeerd, toch nemen mensen zich daar de moeite voor. Kunst is voor iedereen. Ik weet dat niet iedereen wat kan of wil kopen. Maar iedereen is welkom, we delen graag onze passie voor kunst!”

Placeholder for 2022 05 Kijkje in het van Galerie Wilms Minted Media 22022 05 Kijkje in het van Galerie Wilms Minted Media 2