Een kijkje in het leven van Anita Thijssen

12 oktober 2021

Het is nog vroeg in de ochtend. In de Klaasstraat zigzaggen fietsers tussen de verschillende busjes door die pakketjes bezorgen voordat de winkels opengaan. Anita Thijssen van Carrièra Damesmode zit bij Just for Fun buiten op een bankje. Nog even een 'tas koffie' voordat de dag begint. “Dit vind ik zo leuk aan ondernemen in Venlo, het is hier gezellig. Om 10 uur drinken we koffie, we lopen geregeld bij elkaar binnen, we zijn allemaal ondernemers dus we hebben een gezamenlijke passie. Daarbij heeft de Klaasstraat alles; dames- en herenmode, boek- en cadeauwinkels, delicatessen en horeca.”

“De droom om een eigen zaak te beginnen heeft altijd gesluimerd maar ik was erg druk met mijn werk bij Oerlemans Diepvries Centrale als directiesecretaresse. Ik reisde de hele wereld over en stond op beurzen in Milaan, Londen en zelfs Ecuador. Mijn ouders hadden een groot tuindersbedrijf dus hard werken maar ook ondernemen zit in mijn bloed. Het business plan voor een eigen kledingzaak lag klaar, de accountant had er ook vertrouwen in. Het wachten was op het juiste pand. Dat gebeurde in Tegelen, ik weet de datum nog precies, 6 maart 1999. Liefde op het eerste gezicht. Op 1 juli 1999 begon ik met verbouwen en op 19 augustus 1999 opende Carrièra haar deuren.”

Na een zeer succesvolle start in Tegelen, volgden een pand in Venlo en sinds drie jaar ook een winkel in Panningen. “Liesbeth Brueren van Leonardo attendeerde me op pand in de Klaasstraat. De mannen die bij haar winkelden brachten hun vrouw mee die zelf ook iets leuks uit wilden zoeken.” Laatst stak Carrièra de straat over, naar een groter pand.

Meebewegen met de tijd en je klanten, is Anita’s devies. “Tijdens corona heb ik de jurken gelaten voor wat ze zijn en juist meer hoodies en comfortabele stoffen in de winkel en webshop verkocht. Ik luister naar mijn klant, kijk goed naar haar. Daarnaast daag ik mijn klanten ook uit. ‘Trek het eens aan!'. Ik heb al verschillende keren gebluft een spijkerbroek op te eten als het niet zou staan.”, lacht Anita.

“Willen we de stad levendig houden, dan moeten we ook en masse naar de stad komen. Wij maken de stad.” Deze bevlogenheid tekent Anita. “Ik ben moeder van twee zoons, zit in het bestuur van Venlostad.com en BIZ Centrum Tegelen en naast wijn-, kookclubs help ik ook startende ondernemers. Ik wil lol in mijn werk, volop leven en alles eruit proberen te halen.”

Haar passie heeft veel te maken met een besluit dat zij en haar man zeven jaar geleden namen. “Toen namen wij onze jongste in huis. Door voor hem te vechten en op te komen maak ik me sterk voor (pleeg)zorg. Het is niet altijd makkelijk maar net als met ondernemen krijgen we er zo ontzettend veel voor terug.”

Placeholder for 2021 08 Kijkje in het leven Anita Thijssen Carrièra Minted Media2021 08 Kijkje in het leven Anita Thijssen Carrièra Minted Media