Bibliotheek: activiteiten in januari

Activiteiten januari

Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten van de Bibliotheek in januari. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekvenlo.nl.

Vrijdag 4 januari, 16:00 uur
NIEUW! Kunst in de Bieb
Vanaf dit jaar heeft de Stadsbibliotheek in STEK een expositieruimte. Elke maand wordt deze ruimte in een nieuw “kunstig” jasje gestoken. De aftrap is vandaag met Tintenkillers, die collages maken zoals je ze nog nooit gezien hebt. Een visuele mix van letters, posters, tape, analoge drukpersen en vooral héél veel “onverantwoorde” rock ’n roll. Loop binnen en bewonder!
GRATIS.

Zaterdag 5 januari, 09:30-12:30 uur
Basisworkshop Mindfulness en Meditatie
Er zijn steeds meer redenen om met meditatie aan de slag te gaan. Redenen die jouw levensgeluk positief stimuleren. Met een gebalanceerde afwisseling tussen uitleg en doen leer je in deze workshop de basisprincipes, die je ook meteen (thuis) in de praktijk kunt brengen.
Deelname: € 18,50 inclusief consumptie
Aanmelden via: venlo.mediteert@gmail.com

Zaterdag 5 januari, 10:00 – 13:00 uur
Smartphone Fotocafé
Wil je leren je foto's nog beter te maken, dan is deze workshop smartphone fotografie echt iets voor jou! Ervaren fotograaf en trainer Astrid Roox helpt je om op een creatieve manier aan de slag te gaan met de camera op je mobiele telefoon, die (veel) meer functies heeft dan je denkt!
Deelname: € 32,50 inclusief consumptie.
Aanmelden via info@astridrooxfotografie.nl

Zaterdag 5 januari, 11:00 uur
Femke Doensen leest voor in STEK
Vandaag schuift er in STEK een speciale “voorlezer” aan. Femke Doensen is ook wel bekend van Tôffe Tielke en vandaag deelt ze met ons een sprookjesverhaal. Dat is genieten geblazen!
GRATIS
Aanmelden is niet nodig

Zaterdag 5 januari, 14:00-16:00 uur
Taalcafé
Is Nederlands niet jouw eerste taal? Elke eerste zaterdag van de maand ben je van harte welkom bij het Taalcafé. De vrijwilligers van Taalcoaches Venlo drinken graag een kopje koffie met jou in de Stadsbibliotheek. We komen hier samen om elkaar te ontmoeten en op een leuke manier te oefenen met de Nederlandse taal. Kijk ook op onze website voor de wekelijkse Taalcafé ’s op andere locaties.
GRATIS.
Aanmelden is niet nodig.

Donderdag 10, 24 januari, 14:00-15:30 uur
Spreekuur Hulp bij Dementie in het Geheugenhuis
Het Geheugenhuis is een informatie- en ontmoetingscentrum voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met geheugenproblemen. Op deze middag kun je terecht met je vragen tijdens het spreekuur van Hulp bij Dementie.
GRATIS.
Aanmelden is niet nodig.

Vrijdag 11, 18, 25 januari en 1 februari, 10:00-12:00 uur
DigiSterker
Hoe vraag je een DigiD aan en hoe gebruik je het? In vier bijeenkomsten leer je hoe je handig en veilig informatie kunt vinden en hoe je digitaal iets bij de overheid kunt regelen. Veelgebruikte online programma’s als Werk.nl, Belastingdienst en DigiD komen aan bod en er is alle ruimte om te leren.

GRATIS.
Aanmelden via info@bibliotheekvenlo.nl of bij de klantenservice

Vrijdag 11 januari, 09:30-11:30 uur
Walk & Talk
Dé koffiepauze voor werkzoekenden. Vandaag is Emile van Mullekom van Zorg aan Zet onze gast. Dacht je er al veel over te weten? Emile informeert jullie vandaag over de vele en verrassende mogelijkheden van leren en werken in zorg en welzijn.
GRATIS.
Aanmelden is niet nodig.

Woensdag 16 januari, 19:30-21:30 uur
Hooggevoeligheid bij je kind
Een term die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Maar wanneer hebben we het eigenlijk over hooggevoeligheid? Welke kenmerken horen erbij en met welke vaardigheden kun je als ouder een weg vinden om ermee om te gaan? Deze lezing geeft je de handvatten.
GRATIS.
Aanmelden via info@bibliotheekvenlo.nl

Vrijdag 18 januari, 10:00-12:00 uur
Schrijfcafé
Inspiratie nodig om meer of beter te schrijven? Kom dan naar het Schrijfcafé! Onder begeleiding van Judith van Weel van TAALjuweel maak je met medecursisten leuke opdrachten en creëer je samen nieuwe verhalen. Deelname: € 12,50 inclusief 2 consumpties
Aanmelden via info@taaljuweel.nl

Vrijdag 18 januari van 14:45-15:45 of 16:00-17:00 uur
Ranja met … de trein (8+)
Kaartjes scannen, het hele land doorreizen, een trein besturen … vet beroep toch? Mart Deckers & Mario Moonen werken bij de Nederlandse Spoorwegen en weten er alles van. Wil jij er óók alles van weten? Drink dan Ranja met de (kedeng kedeng, oehoe) trein!
GRATIS.
Aanmelden via: info@bibliotheekvenlo.nl (geef wel even de tijd van voorkeur door)

Zaterdag 19 januari, 10:30-11:30 uur
Koffie met … Ilse van Veen (Centrum Equus) tijdens de Maand van de Spiritualiteit
Ilse van Veen is onze gast vandaag en heeft onlangs het boek ‘Zoektocht naar mijzelf’ uitgegeven. Een verhaal dat gaat over levenslessen, de rol die dieren hierin kunnen spelen en het ontwikkelen van innerlijke kracht. Nieuwsgierig? Drink samen een kop koffie!
GRATIS.
Aanmelden is niet nodig.

Dinsdag 22 januari, 19:30-22:00 uur
Lezing ‘We zijn zelf het medicijn’ in samenwerking met Geheugenhuis ‘Voor ik het vergeet’
Een gezonde leefstijl is van grotere invloed op de preventie van dementie als we misschien zouden denken. Wil jij weten wat je zelf zou kunnen doen? Vandaag maken we kennis met de speciaal ontwikkelde MijnBreincoach App en krijgen we aan de hand van een Breinquiz praktische tips om bewust aan de slag te gaan met je hersengezondheid.
GRATIS
Aanmelden via: info@bibliotheekvenlo.nl

Woensdag 23 januari, 09:30 - +/- 11:30 uur
Venlo Voorleesstad & Peuterbieb Speciaal nodigen je uit: Nationale Voorleesontbijt (2-4 jaar)
Op de begindag van de Nationale Voorleesdagen openen we vanmorgen óók op een smakelijke manier de deuren van Venlo Voorleesstad 2019. Geniet met de allerkleinsten van het Prentenboek van het Jaar, met daarna een lekkere kop koffie erbij én een ontbijtje voor de kids! Zie ook: uitgelicht
GRATIS
Aanmelden via: info@bibliotheekvenlo.nl.

Zaterdag 26 januari, 11:00-12:00 uur of 12:30-13:30 uur
Theatervoorstelling ‘Een huis voor Harry’
Breng het Prentenboek van het Jaar samen tot leven! Janine Vriens van Jeugdtheater Van Niks & Van Alles duikt in het verhaal en gaat samen met jullie op avontuur. Zal Harry zijn huisje weer terugvinden?
Deelname: € 2,- voor een kind, € 1,- voor een volwassene Aanmelden via: info@bibliotheekvenlo.nl (geef wel even de tijd van voorkeur door)

Donderdag 31 januari, 19:30-21:30 uur
Gedichtendag met Hagar Peeters en Waers
De Week van de Poëzie is bedoeld om (meer) mensen poëzie te laten beleven. Ook in Venlo staat de aftrap van deze week in dit teken. Hagar Peeters won als schrijver en dichter meerdere belangrijke prijzen en vanavond is ze onze gast! De Venlose band Waers zorgt voor mooie muzikale omlijsting.
GRATIS.
Aanmelden via info@bibliotheekvenlo.nl

Venlo Voorleesstad 2019 - Nationale Voorleesdagen

De Bibliotheek Venlo roept Venlo uit tot Voorleesstad 2019 en in het kader daarvan organiseren ze verschillende voorleesactiviteiten. Hier starten ze morgen mee tijdens het Nationale Voorleesontbijt, de start van de De Nationale Voorleesdagen.

Programma

Voorleesontbijt | woensdag 23 januari:
Stadsbibliotheek vanaf 09.30 uur tot ca. 11.30 uur voor kinderen van ca. 2 tot 4 jaar en hun ouders. Op diverse locaties van kinderopvang en peuterspeelzalen in de gemeente Venlo lezen prominente (en minder prominente) Venlonaren voor. Onder andere wethouders Vervoort, Roest, Peeters en Schatorjé, directeur Geja Olijnsma en Venlose toneelspelers en vrijwilligers. Voor een volledig overzicht van namen, tijdstippen en locaties graag even contact opnemen met mij.

Start project BoekStartcoach | woensdag 23 januari
Wethouder Schatorjé geeft het startsein voor dit project en leest om 09.30 uur voor bij psz Baloe in Tegelen.

Start Nationale Voorleeswedstrijd | Lokale ronde woensdag 23 januari
13.30 – 17.00 uur in de Stadszaal ‘Venlo’ in de Stadsbibliotheek Uit veertien voorleeskampioenen van basisscholen (groepen 7 & 8) in de gemeente Venlo worden twee winnaars voor de regionale ronde gekozen.

Theatervoorstelling ‘Een huis voor Harry’ | zaterdag 26 januari
Janine Vriens van Jeugdtheater Van Niks & Van Alles brengt het prentenboek van het jaar tot leven. 11.00 – 12.00 uur en 12.30 – 13.30 uur in de Stadszaal ‘Venlo’ Voor kinderen van 2-5 jaar (aanmelden via info@bibliotheekvenlo.nl, deelname €2,- voor kinderen en €1,- voor volwassenen.

Speurtocht | Woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari
Kinderen van 2 tot 7 jaar kunnen in Venlo Voorleesstad speuren naar een huis voor Harry. Hieraan verlenen diverse winkels in het centrum van Venlo hun medewerking. Voor een volledig overzicht van de deelnemende winkels graag even contact opnemen met mij.

De Schoolschrijver
Kinderboekenschrijfster Li Lefebure gaat vanaf 31 januari aan de slag als schoolschrijver op basisschool de Weiert in Arcen en basisschool ’t Kapelke in Lomm. Het project is bedoeld om kinderen on het basisonderwijs taalsterk te maken en beleeft in 2019 zijn negende editie. Landelijk doen vijftig basisscholen in zes provincies eraan mee.Wekelijks

Taalhuis /Taalpunten

Taalhuis Venlo in de Stadsbibliotheek:
Maandag 11:00 – 12:00 uur
Dinsdag 10:00 – 12:00 uur
Donderdag 15:00 – 17:00 uur
Taalpunt Tegelen in de Haandert: Maandag 14:00 – 16:00 uur:

Taalpunt Venlo Zuid in Zuidpilaar: Woensdag 10:00 – 12:00 uur:
Taalpunt Blerick in Boulevard Hazenkamp: Dinsdag 6, 20 november (oneven weken)van 09:00 – 11:00 uur

De Taalpunten zijn er voor iedereen die graag beter de Nederlandse taal leest of schrijft. Voor iedereen die beter wil leren rekenen of met de computer wil omgaan.
GRATIS.
Aanmelden niet nodig. Voor meer informatie: taalhuis@bibliotheekvenlo.nl

Informatie- en adviespunt
Dinsdag 10:00 – 12:00 uur
Donderdag 15:00 – 17:00 uur
Op zoek naar een luisterend oor, iemand die even met je meedenkt of meekijkt en je op weg helpt?
Kom gerust langs bij het informatie & Adviespunt.

Hulp bij jouw Thuisadministratie
Dinsdag 10:00 – 12:00 uur
Voor al je vragen over geldzaken. Vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie bieden praktische hulp om financiën (weer) op orde te krijgen.

Digicafé
Dinsdag 14:00 – 16:00 uur
De mediacoaches van de Bibliotheek Venlo en de vrijwilligers van SeniorWeb Tegelen beantwoorden je digi-vragen over e-readers, tablets, computers, laptops en smartphones en Passend Lezen

Spreekuur Taalcoaches Venlo
Dinsdag 09:00 – 12:00 uur
Begrijp en spreek je een beetje Nederlands, maar nog niet goed genoeg? Dan ben je welkom bij Taalcoaches Venlo. De vrijwilligers bekijken samen met jou welke wensen en mogelijkheden er zijn. Aanmelden:info@taalcoachesvenlo.nl

Ondernemersspreekuur
Vrijdag van 09.00 – 12.00 uur (alleen op afspraak)
Ben je ondernemer – oriënterend, startend of ervaren? Maak gebruik van het gratis advies van de ervaren adviseurs van Ondernemersklankbord.
Aanmelden via team-limburg@ondernemersklankbord.nl

Voorleesuurtje en Knutselen
Woensdag: 14:30 – 15:30 uur
Zaterdag: 11:00 – 12:00 uur
Elke woensdag en zaterdag komen we samen om te genieten van een mooi voorleesboek, waarna we samen gaan knutselen, zingen, of gewoon lekker lezen. Niks moet, alles mag!

Peuterbieb
Woensdag van 10:15 – 10:45 uur
Lekker ongedwongen met je kleintje genieten van prentenboekjes, verhaaltjes, liedjes zingen en mooie momenten delen. Het kan elke week in de Peuterbieb.
GRATIS.
Aanmelden is niet nodig.

Vrijdag 4, 11, 18, 25 januari, 18:00-18:30 uur
Venlo Mediteert: Groepsmeditatie
Een extra ontspannen eind van je (werk) week, of begin van je weekend krijg je met de groepsmeditatie in de Stadsbibliotheek. Voor deze sessies wordt enige meditatie-ervaring gevraagd.
GRATIS.
Aanmelden via: venlo.mediteert@gmail.com.