Deze wijnen kun je proeven bij Op Dronk!

Placeholder for Martijn van der VeenMartijn van der Veen

Martijn van der Veen

15 juli 2022

Op zaterdag 23 juli vindt het wijnfestival Op Dronk plaats in het Wilhelminapark. En het belooft veel goeds: de eerste editie van het festival is namelijk uitverkocht! De weergoden lijken ons positief gezind, want het ziet ernaar uit dat het zonnetje gaat schijnen. Een extra reden om te genieten dus! Tijdens Op Dronk zijn niet alleen diverse wijnspeciaalzaken aanwezig, ook verschillende wijnmakers staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Ben je benieuwd wat je zeker niet mag missen tijdens Op Dronk? Wijnkenner Martijn van der Veen geeft een sneak preview!

Vinoteca Lina – Méditerranée Le Rosé de S
Deze heerlijke rosé is gemaakt door Olivier Sumeire uit de Provence. De prachtige zalmkleurige wijn met lekkere geuren van frambozen, aardbeien en wit fruit is genieten! Door de unieke frisse zuren in de wijn behoudt deze wijn zijn frisheid.

Van Gelderen Wijn – Barrel Selection van het bekende Bodegas Salentein
Het woord Barrel Selection zegt het eigenlijk al: deze wijn is gerijpt op houten vaten en de Malbec druiven voor deze wijn komen uit verschillende wijngaarden. Deze wijn is door zijn verrukkelijke fruitaroma’s en geuren van bessen, bramen, chocolade en vanille een aanrader bij een steak van de barbecue!

Wijnhandel Dielen – Riesling van Carl Loewen
Eén van mijn favoriete druivenrassen! De Riesling heeft vaak het imago van een zoete wijn, maar het tegendeel is waar. Riesling heeft juist fantastische zuren, waardoor je frisse wijnen krijgt en waardoor het mogelijk is om de wijn lang te bewaren. Ideaal voor een zomerse dag, doordat de wijnen vaak laag in alcohol zijn. In de Riesling ‘Alte Reben’ (afkomstig van oude wijnstokken van wel 70 jaar oud) proef je rijpe appel en peer, limoen en honing en het heeft een lage afdronk. Tip: lekker bij Aziatisch eten!

Placeholder for 8 CF06 D54 9 CC6 4 FEC BF5 D 255 DC758 A5 DE8 CF06 D54 9 CC6 4 FEC BF5 D 255 DC758 A5 DE

Slijterij Teeuwen – Galodoro de Vinho Verde van Casa de Vila
We kennen Portugal natuurlijk van de port wijnen, maar tegenwoordig komen er ook andere betaalbare aanraders vandaan. De lekkere frisse wijn van Slijterij Teeuwen komt uit de streek Vinho Verde en is gemaakt van inheemse druivenrassen zoals Loureiro, Arinto, Trajadura en de Avesso. Door het vrij koele klimaat heeft deze wijn veel frisheid. Deze fruitige wijn heeft geuren en smaken van citrus en groene appel en heeft fijne zuren, wat voor een prettige afdronk zorgt.

Wijnhuis Blerick – Grüner Veltiner door Birgit Eichinger
Deze Oostenrijkse wijn van Wijnhuis Blerick is gemaakt door Birgit Eichinger uit Kamptal, een van de beste wijnmakers uit die regio. Het druivenras Grüner Veltiner geeft frisse wijnen, zo ook deze uitgave met 12% alcohol. Wat een geweldig glas wijn is dit, met smaken van appel, citrus en witte peper. Heerlijk om jong te drinken, maar ook zeker een aanrader om het een jaartje te laten liggen, waardoor je kunt genieten van andere aroma’s.

Gasterie Lieve Hemel – Vieilles Vignes Blanc van Château Grand Moulin

De jonge wijnmaker Frédéric Bousquet nam in 2014 het stokje over van zijn vader, en niet geheel zonder succes! Deze witte wijn van Gasterie Lieve Hemel komt uit Languedoc-Roussillion en is gemaakt van oude stokken van Grenache blanc, Roussanne en Vermentino. Doordat deze wijn 8 maanden een rijping op eiken heeft gehad, geeft het een vol en rond mondgevoel, vooral als je de wijn niet heel erg koud drinkt. De geuren die je ruikt zijn honing, bloemen, kruiden, lichte vanille en houttonen.

Zaerums Genieten – Ruskes Roeëd (Ezelskroëne Wien)
Tijdens Op Dronk worden er ook wijnen uit de omgeving geschonken. Mariëlle komt uit Sevenum en Hans uit Kronenberg, het bedrijf ligt exact op de grens van Sevenum en Kronenberg en tijdens carnaval zijn de in Sevenum Ezels en in Kronenberg Kroënekrane (kraanvogels). De naam ‘Ezelskroëne’ was dus snel bedacht. De rode wijn is gemaakt van Rondo druif en het is een fruitige wijn met aroma’s van rood en blauwfruit en heeft een lichte tannine.

Dit is uiteraard slechts een voorproefje van wat Op Dronk allemaal te bieden heeft. Smaakt deze blog naar meer? Je ontdekt het allemaal tijdens Op Dronk Wijnfestival. Ik kan in ieder geval niet wachten om nog meer te proeven!

Placeholder for Martijn van der VeenMartijn van der Veen

Over de schrijver

Martijn van der Veen

Al 25 jaar actief in de horeca, waar zijn liefde voor wijn geboren is. Elke wijn heeft zijn eigen verhaal en de wijnwereld is zo groot dat je steeds weer een nieuwe wijn kunt ontdekken. Martijn heeft hij bij prachtige hotels en restaurants mogen werken als Maître-Sommelier en geeft wijncursussen (SDEN 1 en SDEN 2) in Venlo. Meer weten? Bekijk dan zijn website: www.wijnmetmartijn.nl