Dans verwondert

Placeholder for Sarah 22 2 22 Foto 2Sarah 22 2 22 Foto 2

Sarah Soethoudt

15 maart 2022

Daar waar klassiek theater vaak met woorden verwondert, doet dans dat abstracter: met het lichaam. Afgelopen week nog hoorde ik een presentatrice de vraag aan een danser stellen: “Kun je uitleggen wat je met je bewegingen wilt zeggen?” Het antwoord: “Als ik het met woorden uit kon leggen, zou ik het niet hoeven dansen.”

Dans is vertellen met het lichaam en brengt haar publiek vaak verwondering en verbazing. Beweging raakt de toeschouwer in hoofd én lijf en is daarom een andere manier van theater ervaren; dat wat dans uniek maakt.

Programmaboekjes worden weggelegd, telefoons nog een laatste keer gecheckt. Maar dan dooft het zaallicht langzaam uit…en begint de dans.

Voorstellingen

Wie van dans kan genieten, heeft de komende maanden genoeg te doen in de regio. Venlo heeft al jaren een relatief groot danspubliek dat graag naar gerenommeerde gezelschappen en lokale gezelschappen gaat kijken. En niet alleen in het theater; denk aan Project Sally dat al in 2014 op het Zomerparkfeest te zien was en de vele optredens van dansscholen die de afgelopen twee jaar buiten plaatsvonden vanwege corona. Nu alles weer kan in de cultuursector, staan er een aantal pareltjes van voorstellingen en projecten op de planken de komende tijd. Ik licht er een paar voor jullie uit.

Eindvoorstelling ArtEZ vooropleiding

Jong talent is er zat in Venlo. Op de Vooropleiding Dans aan het Valuascollege zitten tientallen jonge dansers die zich voorbereiden op een professionele carrière. Aan het eind van ieder schooljaar bundelen zij hun krachten en presenteren zij samen een eindvoorstelling, vaak met werk van interessante choreografen. Een mooie kans om de dansers van de toekomst (opnieuw) te zien.

De eindvoorstelling ArtEZ speelt op 12 april in Theater De Maaspoort. Tickets vind je hier.

Wild

Ook voor de kleine dansliefhebbers komt er wat moois aan: Dansgezelschap AYA komt met Wild naar De Maaspoort. Deze voorstelling, met fantastisch live muziek door Maat Saxophone Quartet, gaat over drie danseressen die lak hebben aan de verwachtingen die aan meisjes worden gesteld. Je goed gedragen, je kleren netjes houden en vooral niet te wild doen… zo worden nog steeds veel meisjes opgevoed. In deze voorstelling gaat het net even anders. De danseressen willen zich gedragen zoals ze zelf willen: wild, woest en onaangepast. En niemand houdt ze tegen.

Wild speelt op 16 april in Theater De Maaspoort. Tickets vind je hier.

State Shift

De Ruggeds maken al sinds 2010 dansvoorstellingen die ze laten zien in binnen- en buitenland. Met State Shift zetten ze breakdance weer helemaal op de kaart. De tweedelige voorstelling bestaat uit een solo en een duet. In het eerste deel, Turns, onderzoekt danser Virgil Dey draaipunten waarmee hij een verrassende en spannende solo neerzet. Het tweede gedeelte, Waterbrothers, gaat over twee broers die net als water hun weg van en naar de vloer vinden. Dit belooft een mooie avond met beweging te worden!

State Shift speelt op 28 april in Theater De Maaspoort. Tickets vind je hier.

Over de stroom

Het gros van de dansvoorstellingen speelt op dansvloeren in theaters. Logisch, want die dansvloer is de optimale omgeving voor beweging en publiek zoekt voorstellingen in de eerste plaats bij de lokale theaters. Ikzelf heb echter, na velen jaren in het theater, de plekken daarbuiten ontdekt. Toen we de afgelopen twee jaar niet naar binnen mochten om voorstellingen te kijken, ben ik naar buiten gegaan en ben daar verliefd geworden op locatietheater.

Daarom ga ik, samen met vocalisten Amber Haddad, Babs van Bree en Bart Verhagen een nieuwe voorstelling maken: Over de stroom. Deze voorstelling speelt aan De Maas en gaat ook over hoe wij in (groot) Venlo ons verhouden tot deze rivier; welke rol speelt zij in ons leven?

Over de stroom is een coproductie met De Maaspoort Theater & Events en Poppodium Grenswerk en speelt op 4 en 5 juni. Kaarten zijn binnenkort te verkrijgen op de website van beide podia.

Zelf de vloer op

Iedereen kent het moment: die super lekkere tune komt op de radio (of je zet ‘m zelf aan) en terwijl niemand of iedereen kijkt ga je helemaal los. Dat doet iets met je lichaam, je komt weer even bij jezelf. Het mooie aan zo’n moment is dat het toont dat je geen professionele danser hoeft te zijn om te kunnend dansen of bewegen en je daar goed bij te voelen.

Voor iedereen die denkt: ik wil dat bewegen wel verder ontwikkelen en er nog meer van genieten, heeft Venlo een heel mooi aanbod aan dansmogelijkheden, waar je heerlijk verantwoord los kunt gaan – met anderen!

Theater De Garage

Theater De Garage is echt een topper op het gebied van kunstzinnige ontwikkeling en educatie. Ze bieden verschillende cursussen aan zoals Moderne Dans en Dansexpressie voor kinderen (5-7 jaar), beide onder begeleiding van Grace Bellel. Grace is zelf jarenlang professioneel danseres geweest en heeft aandacht voor iedereen in de les.

Meer informatie over cursussen in Theater De Garage vind je hier.

Kunstencentrum Venlo

De dansafdeling van deze kunstinstelling in hartje Venlo, onder leiding van Melanie Melis, biedt een gevarieerd programma danslessen voor alle leeftijden. Je kunt ballet doen, maar ook streetjazz, musical en fitdance. Het Kunstencentrum heeft een hele mooie dansstudio met veel gemotiveerde dansers die aan veel projecten meedoen.

Het overzicht van alle lessen vind je hier.

Urban Dance Studio

Wie graag eens urban danslessen wil volgen, raad ik aan hier eens mee te gaan doen (proefles = gratis!). Eigenaresse Aletta Smit werkt al jarenlang keihard en het resultaat mag er zijn: een fantastische school met locaties in Venlo en Blerick, waar je mededansers bijna als familie voelen. Een hechte groep dansers met ontzettend veel power en motivatie!
Meer informatie over de Urban Dance Studio vind je hier.

Eenmalige dansjes

Ga je liever los terwijl je met vele anderen naar lekkere plaatjes luistert die live worden afgespeeld? Ook dat kan in Venlo:

Placeholder for Sarah 22 2 22 Foto 2Sarah 22 2 22 Foto 2

Over de schrijver

Sarah Soethoudt

Als choreograaf en danser is Sarah vooral bekend om haar moderne dansimprovisatie en locatiewerk. Met haar sociaal-artistieke locatiewerk in de omgeving van haar Noord Limburgse geboortegrond maakte ze snel naam. Samenwerkingsprojecten zoals en '1+1=niet alleen' en 'De waeg nao hoes' laten zien dat de coronatijd niet alleen uitdagingen biedt maar ook kansen.