Het Stadhuis, de Maasboulevard of de Parade... die kent iedereen wel! Maar wist je dat Venlo ook veel verborgen parels heeft? Plekjes waar je in eerste instantie niet zo snel komt, locaties met een unieke geschiedenis of leuke plaatsen die je gezien moet hebben: Groot-Venlo heeft het allemaal. In deze blog delen we de best bewaarde geheimen van Venlo met jou. Omdat we vinden dat iedereen deze plekjes moet zien!
Het Ketelhuis
In Steyl ligt het gerenoveerde Ketelhuis, een krachtcentrale van Kloosterdorp Steyl. Vroeger produceerde het elektriciteit en stroom voor de kloosters en zorgde het voor watertoevoer naar de kloosters toe. Het Ketelhuis van Missiehuis St. Michaël was in zijn tijd dus een technisch hoogstandje! Wie omhoog kijkt, zal direct de 45 meter hoge schoorsteen opvallen. In 1909 werd de schoorsteen gebouwd door de schoorsteenbouwers van Canoy-Herfkens voor de afvoer van de rook van Het Ketelhuis. In 2021 is de schoorsteen gerenoveerd.
In de kelders van Het Ketelhuis is een unieke expositie te zien over kloosterberoepen uit vervlogen tijden. Het is mogelijk om groepsexcursies te boeken. Ook wordt Het Ketelhuis enkele keren per jaar opengesteld, waardoor een individueel bezoek ook mogelijk is.
Locatie: Parkstraat 32, Steyl
De Kapel van Genooi (oftewel ‘ût Kepelke van Genuuje’)
Of je nu gelooft of niet, menig Venlonaar gaat geregeld een kaarsje branden in ût Kepelke van Genuuje. Deze kleine kapel, gebouwd in 1631, staat in het teken van Maria. Het is een plaats van devotie, rust, sereniteit en bezinning. De kapel werd in 1917 door de bekende bouwmeester Pierre Cuypers grondig gerestaureerd en uitgebreid met een kooromgang, zijbeuken en een apart kruiskapelletje.
De kapel is gelegen aan een weggetje direct langs de Maas en maakt deel uit van zowel het Pieterpad als de route naar Santiago de Compostella! Maak een fijne wandeling door het landelijke en idyllische gebied langs de Maas, kom tot jezelf in de kapel en verwen jezelf daarna met een lekker kopje koffie bij De Genuujerie.
Locatie: Genooyerkapelweg 58, Venlo
De Spyker
Aan de Kapelstraat in Lomm ligt een bijzonder gebouw, namelijk Spyker, ook wel 'De Spijker' genoemd. Dit voormalig kasteeltje is in handen geweest van diverse kasteelheren en was vroeger het stamhuis van de Familie van Lom. Rond 1400 verscheen het gebouw in geschriften en naar alle waarschijnlijkheid is het kasteeltje vroeger omgracht geweest.
Het oude kasteeltje ligt vlak bij de oever van de Maas bij Lomm en Velden. Het hele plangebied is aangemerkt als een gebied van zeer hoge archeologische waarde. Het kleine kasteel heeft een bijzondere bouwstijl en absoluut het bekijken waard. Vanaf de openbare weg is het gebouw goed te zien. Leuk weetje: tegenwoordig wonen particulieren in het kasteeltje!
Locatie: Kapelstraat 34, Lomm
Ald Weishoès
Na jaren van verbouwen en een grondige restauratie opende het Ald Weishoès in november 2022 in hartje Venlo zijn deuren als Stadsherberg Ald Weishoès. De gevel stamt uit 1820, maar wist je dat de geschiedenis van het Ald Weihoès nog verder teruggaat? In 1577 stichtte het echtpaar De Verwer-Ingenhuys namelijk een weeshuis op de Grote Kerkstraat. Tegenover de kerk lag een Latijnse school, waar de wezen naartoe verhuisden in de negentiende eeuw. Vanaf dat moment werd dit – op z’n Venloos – het Ald Weishoès genoemd.
Het is een prachtig gebouw met een rijke geschiedenis en herinneringen. Iedereen is welkom: Venlonaren, studenten, verenigingen, buurtbewoners en toeristen. Of je nu een nachtje blijft slapen, met je vrienden een drankje komt doen, met je buren een hapje komt eten of met een muziekvereniging wilt repeteren. Het kan allemaal in Stadsherberg Ald Weishoès. Het Weishoès straalt als nooit tevoren!
Locatie: Grote Kerkstraat 31, Venlo
Keizerstraat (de Floddergats)
Een bekende plek voor de Venlonaar: de Keizerstraat, ook wel bekend als de Floddergats! Wie voor het eerst via het Ursulastraatje richting de Keizerstraat wandelt, zal niet direct verwachten dat dit de ingang is naar een goed verborgen stukje Venlo. Dit smalle, gezellige straatje heeft een prachtige historie en is alleen te voet of per fiets te bezoeken. In de zestiende eeuw veranderde dit smalle straatje in een modderpoel na een beetje regen, wat voor de naam Floddergats heeft gezorgd. ‘Flodder’ betekent namelijk modder.
Maar dat is nog niet alles: het verhaal gaat rond dat Napoleon deze route nam toen hij de drukte op de Parade wilde vermijden. Zijn paard verloor hier een hoefijzer: als je goed kijkt, kun je ‘m zelfs nog vinden in de Keizerstraat! Je vindt hier de horecagelegenheden De Klep, Bij de Buren en De Keizerin. En als je dan toch in de Floddergats bent, vergeet dan niet de köpkes van de Venlose kunstenaar Ger Janssen op het hek rondom de Dominicanenkapel te bekijken. Hier vind je ruim zeventig semi-karikaturale bronzen kopjes van typisch Venlose persoonlijkheden of gebruiken.
Locatie: Keizerstraat, Venlo
Sounds Venlo
Een must-see voor iedere muziekliefhebber. Sounds wordt door heel Nederland geprezen als beste platenzaak van het land. De zaak bestaat sinds 1984, waar het van een klein pand aan de Koninginnesingel uitgroeide tot een popspeciaalzaak aan de Parade, met een totaal winkeloppervlak van maar liefst 800 vierkante meter! Sounds is een van de grootste en uitgebreidste muziekwinkels in Nederland, maar ook in de verre omgeving van België en Duitsland. Hier vind je gegarandeerd wat je zoekt. Slenter rond, luister naar de laatste hits, of laat je informeren door de behulpzame medewerkers.
Wat je ook absoluut niet mag missen, zijn de bijna wekelijkse zaterdagmiddag instores op het Sounds Podium, voor de meest onvergetelijke optredens. Een waar Walhalla, deze popspeciaalzaak. En wil je even tot rust komen, of genieten van een lekkere lunch of een kopje thee? Loop dan door naar het einde van de winkel en wandel binnen bij Bij de Buren! De twee panden zijn namelijk aan elkaar verbonden. Door de glazen wand kun je vanuit Bij de Buren naar Sounds kijken, en andersom! En vanuit Bij de Buren kom je weer uit op de Keizerstraat!
Locatie: Parade 66, Venlo
Theekoepel Inaborg
Verscholen in het bosperceel tussen de parkeerplaats van de Kasteeltuinen en het dorp Arcen ligt de theekoepel Inaborg. Deze achthoekige theekoepel is vermoedelijk gebouwd in de periode 1710-1730 en werd gebruikt door de dames van het kasteel om er een kopje thee te drinken als de mannen op jacht waren. Het bevindt zich in het bosje ‘De Inaborg’. Een lange laan die de kasteelbewoners schaduw bood liep vanaf de weg naar de theekoepel. Een haarspeldvormige gracht omsloot het geheel.
Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw is het gebouw niet meer bewoond, waardoor het in verval raakte. Gelukkig lukte het de voormalige gemeente Arcen en Velden om samen met het Limburgs Landschap het gebouwtje te herbouwen, waardoor het nu weer te bezichtigen is!
Het gebouwtje is beschikbaar voor fotosessies en kleinschalige bijeenkomsten.
Locatie: Koestraat, Arcen
De Goede Herdertuin
Steyl barst van de prachtige natuurplekken! Denk bijvoorbeeld aan de kloostertuinen van Steyl en de botanische tuin Jochumhof. Je kunt in Steyl heerlijk genieten van de rust en de mooie omgeving om je heen. Zo ook bij De Goede Herderstuin, tegenover het Missiehuis St. Michaël. Deze tuin werd aangelegd voor en door de paters en broeders die in het Missiehuis verbleven. Een gedeelte van de tuin bevat kleinschalige groente en fruitteelt, en in een ander deel van de tuin bevinden zich de grotten van St. Gregor.
De grotten, die rond 1885 werden gebouwd, dienden als bezinningsplek voor de kloosterlingen. Een grot die je zeker niet over mag slaan is de Mariagrot. Deze grot is opgebouwd uit kleine mozaïeksteentjes van glas, afkomstig uit de hele wereld!
De kloostertuin is toegankelijk vanaf de St. Michaelstraat, tegenover het Missiehuis, en vanaf de Parkstraat, tegenover het Ketelhuis.
Locatie: St. Michaëlstraat 7, Steyl
Nedinsco
Nedinsco, een afgeleide van 'Nederlandse Instrumenten Compagnie', produceerde van 1923 tot 2007 in dit gelijknamig pand periscopen, seinlampen en afstandsmeters. Het ontwerp van architect Hans Schlag bestond uit verschillende fabrieksvleugels met bijbehorende toren en een machinehal.
Nedinsco groeide uit tot een grote speler op zijn marktterrein met bijbehorende positieve effecten op de lokale economie. In 1944 trof een vliegtuigbombardement de fabriek met als gevolg dat naast de toren nog weinig overeind stond.
Nedinsco, zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd, wordt beschouwd als een zuiver voorbeeld van Het Nieuwe Bouwen, populair in de jaren twintig van de vorige eeuw. Tegenwoordig huizen nu de lokale Omroep Venlo en L1 (inclusief televisie- en radiostudio's) in het gebouw. Ook vind je hier op de hoogste verdieping Nul77 Skybar: een trendy loungebar waar je terecht kunt voor lunch, diner, feesten en events! Vanuit dit restaurant heb je een prachtig uitzicht op de Maas!
Locatie: Nedinscoplein, Venlo
Lage Loswal
Aan het einde van de Maasboulevard in Venlo vind je de Lage Loswal. Vroeger werden hier goederen verscheept, opgeslagen en verhandeld. De Lage Loswal, ook wel ‘t Bat genoemd, was de belangrijkste laad- en losplaats van de stad. Tot ver in de twintigste eeuw werd het beeld aan de Lage Loswal gedomineerd door de laad- en loskraan van Houthandel van Liebergen. Sinds eind 2022 is hier weer een kraan geplaatst. De huidige kraan uit 1926, afkomstig van de stuw van Belfeld, verwijst naar de eeuwenoude havenactiviteiten op deze plek.
Tegenwoordig wordt de Lage Loswal aan de Maas ingericht als een groen verblijfsplein, waar mensen kunnen recreëren en ontspannen. Ook vormt deze plek de overgang tussen het stedelijke karakter van de binnenstad en de groene uiterwaarden van de Maas. Er worden hier diverse culturele activiteiten georganiseerd, zoals het festival ‘Aan de Waterkant’ in de zomer. Op de muur bij de Lage Loswal is een 94 meter lange muurschildering te vinden. Geniet op deze plek aan de Maas, terwijl riviercruises hier aanleggen.
Locatie: Maaskade 23, Venlo