75 jaar bevrijding

Heel Limburg is vrij

Venlo viert 75 jaar bevrijding

Heel Limburg is Vrij, al 75 jaar. En dat wordt groots gevierd. Maandenlang werd in heel de provincie op een feestelijke manier teruggeblikt op het einde van de Tweede Wereldoorlog in Limburg. Op dinsdag 3 maart 2020 wordt in Venlo de slotmanifestatie georganiseerd. Een avond vol indrukwekkende verhalen, muziek, theater en groots visueel spektakel.

De start van de provinciale viering vond eerder plaats op 12 september 2019 in Mesch, Zuid-Limburg. Mesch werd 75 jaar geleden als eerste bevrijdt. De stad Venlo werd op 1 maart 1945 verlost van de Duitsers. Twee dagen later werd het laatste stuk grond van de provincie Limburg bevrijd: Arcen en Wellerlooi. Daarom vieren we op 3 maart de afsluiting van alle Limburgse activiteiten groots in Venlo.

Het stadhuisplein vormt het decor van deze manifestatie. Originele filmbeelden worden geprojecteerd tegen de gebouwen. Een jonge violiste speelt tussen het publiek, bevrijders rijden met originele voertuigen uit de tweede wereldoorlog het plein op...

We ervaren wat het is om onderdrukt te worden, de angst voor deportatie, de dramatische bombardementen op de stad, de evacuatie en uiteindelijk de langverwachte bevrijding. Het is één groot theaterspektakel dat zich voor, achter en tussen de mensen afspeelt.

Je kunt het evenement bijwonen door tickets te bestellen via de website van de Maaspoort. Toegangskaarten zijn gratis, maar op de Markt is slechts plek voor 800 personen. Mensen die geen ticket weten te bemachtigen kunnen het evenement ook live volgen op televisiezender L1 en Omroep Venlo.

Op 3 maart vieren we overdag de bevrijding van Velden, Arcen en Wellerlooi.

Heel Limburg is Vrij is een initiatief van de provincie Limburg. Het slotevenement wordt in samenwerking met de gemeente Venlo georganiseerd. De organisatie ligt in handen van Stichting 75 jaar Vrijheid.75 jaar bevrijding Venlo