6 wijnwinkels in Venlo

Placeholder for Martijn van der VeenMartijn van der Veen

Martijn van der Veen

11 mei 2022

In Venlo houden we wel van een lekkere wijn op zijn tijd. De supermarktschappen liggen vol met diverse keuzes, maar wat als je zin hebt in een unieke wijn? Een wijn passend bij je menu, een bijzonder druivenras of wijn uit een onbekend wijnland, de volgende wijnspeciaalzaken hebben het allemaal. En hier krijg je de persoonlijke aandacht en goed advies, waardoor je altijd met een lekkere wijn de deur uitgaat. Proost!

1. Wijnhandel Dielen

Klaasstraat 14, Venlo

Een begrip in Venlo en omstreken. Wijnhandel Dielen bestaat al sinds 1901 en ze hebben een prachtig assortiment om van te watertanden. Bert Dielen en zijn zoons bieden wel 4000 verschillende soorten zijn aan, van Oostenrijk tot aan Argentinië. Waar ze zich echt mee onderscheiden? Met hun eigen import uit de Rhône (Frankrijk), Duitsland, Californië en Australië. Deze wijnen komen van de beste chateau's en van de mooiste jaargangen. Ook verkopen ze hun eigen likeuren!

Wijntip van Wijnhandel Dielen: De Dielen Fortified Black Muscat Vintage 2007. Heaven on earth!
Wijntip van Martijn:
De Dielen Cuvee, Old Vine Grenache 2010 Barossa Valley Australië. Wat een geweldige wijn is dit! Nu heerlijk mooi op dronk, maar kan nog zeker een paar jaartjes mee. Het is een volle wijn met heerlijke tonen van zwart fruit, tabak, chocolade, specerijen en een zeer mooie tannine structuur van het houtgebruik.

2. Van Gelderen Wijn

Keulsepoort 8c, Venlo

Als je een menu of een gerecht wilt combineren met wijn, dan ben je bij Cas van Gelderen aan het juiste adres. Hij geniet ervan om mensen van advies te voorzien en om spannende wijnen bij de spijs te zoeken. Cas heeft de afgelopen 25 jaar vele wijngebieden bezocht en is ook register vinoloog. Hij weet dus waar hij het over heeft! Cas importeert zelf uit Duitsland en heeft een goed assortiment uit de nieuwe wijnwereld, zoals Chili en Argentinië (denk aan het bekende Bodegas Salentein). En bij Van Gelderen Wijn vind je één van mijn favoriete port: de Graham's 20 Years Old Tawny.

Wijntip van Van Gelderen Wijn: Spätburgunder uit Duitsland van het Weingut Darting.
Wijntip van Martijn: Domein de Wijngaardsberg, Pinot Noir 2017 uit Ulestraten Zuid-Limburg.
Deze Pinot Noir rijpt 16 maanden op houten barriques afkomstig uit de Bourgogne. Nu mooi op dronk, met tonen van rode bessen, kersen, vanille, kruiden en wat aardse tonen. Licht gekoeld erg lekker!

Vinoteca Lina
Placeholder for Vinoteca LinaVinoteca Lina
Van Gelderen Wijn
Placeholder for 2016 11 V An Gelderenwijn 42016 11 V An Gelderenwijn 4

3. Vinoteca Lina

Jodenstraat 14a, Venlo

Wist je dat 'vinoteca' wijnbibliotheek betekent? Een prachtige naam voor een wijnspeciaalzaak dus! Iedere wijn heeft namelijk zijn eigen verhaal en terroir en dit verhaal verdient het om doorgegeven te worden aan de mens. Gijs Lina staat dan ook klaar om jou meer te vertellen over het gebied van de wijn en het wijnjaar! Vinoteca Lina is in 2012 gestart en heeft inmiddels 27 verschillende landen in het portfolio. Laat je bijvoorbeeld verrassen door een heerlijke Italiaanse wijn, of een unieke fles uit Hongarije of Bulgarije.

Wijntip Vinoteca Lina: Weingut Dr. Wehrheim uit Duitsland, Palz. Weissburgunder 2021
Wijntip van Martijn: Monte del Fra, Cà del Magro, Custoza, Veneto, Italië.Garganega, Trebbiano, Cortese en Manzoni 2019Een prachtig glas wijn uit Veneto, lichtvol, mooi op dronk, krachtig, geel fruit, lichte anijstonen en een heerlijk lange afdronk.

4. Wijnhuis Blerick

Wieënpassage 28, Blerick

Wijnhuis Blerick is een slijterij gespecialiseerd in sterke drank en speciaalbieren, maar ze hebben ook een groot en uniek assortiment wijn. Of je nu een wijn zoekt in het lage of hoge segment, hier is voor iedereen een heerlijke fles te vinden! Huub is register vinoloog en heeft de nodige kennis om je goed te helpen bij het maken van je keuze. Er wordt altijd wel iets vertelt over de wijn, de smaak, het gebied en hoe de wijn gemaakt is!

Wijntip van Wijnhuis Blerick: Tenuta Santa Salidoro uit de Piëmont gemaakt van 75% Chardonnay en 25% Sauvignon blanc
Wijntip van Martijn:
Stellenrust Barrel Fermented, Zuid-Afrika, Stellenbosch.
Als je van Chardonnay houdt, dan moet je deze een keer proberen! De Chardonnaydruiven worden handmatig geplukt en de schillen blijven een tijd in contact met het sap. Het sap wordt opgeslagen in houten vaten en daarin vindt de fermentatie plaats, wat mooie volle rijke Chardonnay oplevert. Ik zou aanraden om deze wijn niet koud te drinken, maar rond de 12 graden.

5. Flamant Champagnes

Kaldenkerkerweg 273, Venlo

Als je op zoek bent naar de bekendste bubbel ter wereld, sla dan Flamant Champagnes zeker niet over. Eigenaar Alex heeft ondertussen 50 verschillende champagnes staan, variërend van bekende tot onbekende wijnhuizen. Alex vertelt erg gepassioneerd over de schitterende mousserende wijnen en hij helpt je graag verder. Wil je graag meer weten? Ga dan voor een proeverij, leer hoe je een champagnefles sabreert of proef de bijzondere Azimi kaviaar bij een heerlijke champagne!

Wijntip van Flamant Champagnes: Champagne van Vincent Gerlier, Cuvée Wood.
Wijntip van Martijn: Champagne van Vincent Gerlier Blanc de Blancs Premier cru.
Prettige mousse, lange finale en heerlijk met kaviaar.

6. Slijterij Teeuwen

Kerkstraat 2B, Tegelen

Slijterij Teeuwen bestaat al sinds 1982 en is nu drie jaar te vinden op de Kerkstraat in Tegelen. Je kunt hier goed slagen als je op zoek bent naar speciaalbieren, port (prachtige vintage port), een geweldige whisky of een goede fles wijn. Ze hebben ruim 450 soorten wijnen in alle prijsklassen. Kies bijvoorbeeld uit een Sauvignon Blanc uit de nieuwe wereld, of de wereldbekende Sauvignon Blanc van Ladoucette de Baron de L uit de Loire in Frankrijk. Ellen en Chris houden allebei van nicheproducten, en dat maakt het assortiment van Teeuwen Drankenhandel zeker de moeite waard om eens langs te gaan!

Wijntip van Ellen: Urbanihof uit Wagram Oostenrijk gemaakt van het druivenras Roter Veltiner.
Wijntip van Chris:
Syrah van het wijnhuis El Castilla, La Mancha uit Spanje.
Wijntip van Martijn: Rioja Spes 2014 van Bodegas Loa, Spanje. Gemaakt van de mooie Spaanse Tempranillodruiven die ze anderhalf jaar laten rijpen in Franse en Amerikaans eikenvaten. Na het bottelen rijpt de wijn nog een jaar in de fles. Dit levert een zachte elegante rode wijn met donker roodfruit, vanille, speculaas en cederhout.

Salud!

In Venlo kun je ook uitstekende wijnen halen bij groothandels zoals de Wine Companions, Hanos Venlo, Sligro of wijnleveranciers die geen fysieke winkel hebben zoals Luxurious Drinks of Plus Wine, die zelfs de wijnen bij je thuis laat bezorgen. Ik ben benieuwd waar je voor gaat!

Placeholder for Martijn van der VeenMartijn van der Veen

Over de schrijver

Martijn van der Veen

Al 25 jaar actief in de horeca, waar zijn liefde voor wijn geboren is. Elke wijn heeft zijn eigen verhaal en de wijnwereld is zo groot dat je steeds weer een nieuwe wijn kunt ontdekken. Martijn heeft hij bij prachtige hotels en restaurants mogen werken als Maître-Sommelier en geeft wijncursussen (SDEN 1 en SDEN 2) in Venlo. Meer weten? Bekijk dan zijn website: www.wijnmetmartijn.nl