Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan is deze blog iets voor jou! Venlo heeft een keus aan plekken met goede wijn. Welke voorkeur je ook hebt, de wijnkenners in Venlo vinden iets voor jou! Weten bij welke restaurants je terecht kan? Martijn heeft een aantal toppers op een rijtje gezet. Ontdek in dit blog de beste wijn-hotspots in Venlo.
Wijncafe Vin L’eau
Vin L’eau is een wijnbar waar je je thuis voelt. Met oprichter Frans kom je niet uitgepraat over de mooiste wijnverhalen. Je zou toch denken dat Frans de wijnkennis vanuit thuis heeft meegekregen. Niet dus! Frans lustte niet eens wijn. Ook niet toen hij 18 jaar was en een Ford Transit had en met een 2-pits brander, samen met zijn vrouw, door de wijnstreek Alsace reed. Maar door veel te proeven, kon Frans toch een goed onderscheid maken tussen verschillende wijnen.
Vroeger had Vin L’eau een wijnkaart van 350 wijnen, maar later is Frans zonder een wijnkaart gaan werken. Dit omdat er vaak groepen komen die allemaal andere voorkeuren hebben. Op het moment staan er 20 wijnen open, dus er is voor iedereen een wijn die gewaardeerd wordt. Frans haalt het brede assortiment aan wijn voornamelijk uit Duitsland. Wist je dat je al binnen 3 uur in Rheinhessen, Ahr, Rheingau en Moezel bent? Frans hoopt je een keer te verwelkomen bij Vin L’eau!
Nena Pizza
Op de Kwietheuvel 43 ligt Nena Pizza. Dit is een restaurant waar je heerlijk kunt eten, maar ook kunt borrelen met een goed glas of fles wijn. Wijnliefhebber Juul had het al een tijdje in zijn hoofd om een pizzeria te beginnen. Hij is daarom naar Italië, Napels, gegaan om Napolitaanse pizza’s te maken.
Wat een wijnkaart hebben ze bij Nena Pizza! Hier vind je een goede mix in prijs en diversiteit aan wijnen. Verrassen doet Juul zeker met zijn wijnkaart, want hij heeft ook en aantal verrassende natuurwijnen.
Nena Pizza verzorgt ook thema wijn-avonden. Vanaf januari gaan starten met een 3-gangen lunch met wijn. Aan de lange tafel kunnen wel 25 personen zitten, dus deze thema avonden zijn ideaal voor grotere groepen.
Dus ben je op zoek naar een heerlijke Napolitaanse pizza met een bijpassende wijn? Dan ben je bij Nena aan het juiste adres!
Bar Ö
Op 29 april 2021 opende Enith de deuren van Bar Ö. Als klein meisje werkte ze al in de horeca. Bij de opening van Bar Ö begon Enith voornamelijk met wijnen uit de Oude wereld (binnen Europa), maar nu is er een mooie mix van oude wereld én nieuwe wereld.
Bij Bar Ö is er een ruime keuze. Zo hebben ze 35 soorten wijn en 65 soorten bier. Enith haalt deze wijnen bij ondernemers uit de regio. Zelf is Enith druk bezig met een Limburgse wijn. Goed glaswerk is bij Bar Ö een must! Het is namelijk erg belangrijk om de juiste wijn in het juiste glas te serveren. Hierdoor merk dat je met een vakvrouw te maken hebt.
De gasten van Bar Ö drinken per seizoen mee. In de lente/zomer worden er dus meer frisse wijnen geschonken en in de herfst/winter wat stevigere wijnen. Elke keer weer iets anders!
Chez L’hêtre
Chez l'Hêtre is een Frans georiënteerd restaurant met invloeden vanuit de rest van de wereld. Bij de binnenkomst bij Chez L’hêtre kun je heerlijk beginnen met een aperitief. Als Huisaperitief serveren ze rode Vermout, crodino en Caves Des Rois prosecco of een likeur van vanille- kaneel met sinaasappel en prosecco.
De wijnspijs combinatie die op het moment in het menu wordt geserveerd, is de Zwijnshaas gebakken jus van shii-take, pastinaak gratin, chutney van pompoen en wildstoof. Daarbij kiest Maître Sef de Lectus van wijnhuis Ionis van het druivenras Nero di troia uit Puglia- Salento IGP. Dit is een heerlijke volle wijn.
De wijnkaart bij Chez L’hêtre bestaat uit ongeveer 50 wijnen. Chef Nicky streeft samen met Maître Sef en zijn team naar de juiste wijn-spijs combinatie. Chez L’hêtre organiseert ook ‘Wijnspijs-diners’, dus houd hun agenda zeker in de gaten!
Valuas
Bij Valuas zul je snel merken dat ze hier met hun vak bezig zijn. De wijnkaart is met zorg samengesteld door hulp van het gehele team, dit zorgt voor zowel kwaliteit als diversiteit. De ‘Wereld’ wijnkaart vertegenwoordigd alle denkbare windstreken en telt meer dan 450 items.
Meesterkok Eric Swaghoven en team creëren een menu samen met voorliefde voor regionale seizoen producten. Ieder nieuw gerecht wordt voorafgaande door geproefd met het gehele team. Daarop volgend wordt besloten welke stijl wijn aansluit op het gerecht en tevens ook door geproefd. Op die manier wordt gewerkt tot een prefecte wijn-spijs combinatie die de gast kan verwachten in zowel de La Vie, als in het Restaurant.
De wijnspijs combinatie waar ze echt trots op zijn is het Venloosche Frietei met oude kaas, truffel en spinazie. Deze combineren ze maar al te graag met Weingut Ziereisen gemaakt van de Chasselas druif. Ervaar het zelf en ga het Friet-Ei zelf bereiden door middel van een workshop in hun keuken!
Door de vakkundigheid en de totale gastheerschap bij Valuas beleef je telkens weer de full-experience!
Restaurant Boca
Restaurant Boca ligt op de Grote beekstraat 4. Chef eigenaar Filip is geboren in Portugal
In Portugal heerst er echt een eet en drink cultuur, dat wordt met de paplepel ingegoten.
Dit is een prachtig wijnland en is bekend om zijn Port uit de streek Porto (tip: erg leuk voor een stedentrip!). Boca betekend ‘mond’ in het Portugees. Dit was het eerste woordje wat zijn zoontje zei dus een naam was al snel bedacht.
Boca heeft 35 verschillende wijnen op de wijnkaart staan. Veel wijnen zijn al aangepast aan de gerechten die er worden bereidt. Voorheen werden er alleen Portugese wijnen geschonken, maar omdat de visie van de keuken is veranderd, zijn de wijnen daarin meegenomen. Nu vindt je bij Boca dus ook wijnen uit de nieuwe wereld.
De wijnspijs combinatie die bij Restaurant Boca een liefhebber is, is de gestoomde zeeduivel, gemarineerde mosselen, doperwt crème en limoen, met de Equioa Chardonnay Monterey uit Californië.
Laat je verassen door de wijnkaart en kijk mee hoe de gerechten worden bereid!
Over de schrijver
Martijn van der Veen
Al 25 jaar actief in de horeca, waar zijn liefde voor wijn geboren is. Elke wijn heeft zijn eigen verhaal en de wijnwereld is zo groot dat je steeds weer een nieuwe wijn kunt ontdekken. Martijn heeft hij bij prachtige hotels en restaurants mogen werken als Maître-Sommelier en geeft wijncursussen (SDEN 1 en SDEN 2) in Venlo. Meer weten? Bekijk dan zijn website: www.wijnmetmartijn.nl