• 219625442 590833395655539 5837228074406609305 n

Strijd om de kathedraal

Liefde overwint alles

do 16 juni - ma 27 juni

Na 25 vrijwel uitverkochte voorstellingen van ‘Weg uit de Peel’ presenteert Stichting De Theatermakers een nieuw toneelspektakel in de openlucht: Strijd om de Kathedraal, gebaseerd op een boek van Jacques Vriens, dat ook onder zijn regie tot leven komt.

De bouw van de kathedraal in Trichterbosch is gestart door de grootvader van Thies. Nu is zijn vader de bouwmeester. Van Thies wordt verwacht dat hij de volgende wordt maar hij heeft heel andere dromen. Op een dag ontmoet hij Mette, zij is blind en wordt door iedereen genegeerd en gepest omdat zij een vriendin van de duivel zou zijn. Thies helpt haar en ze worden, tegen de wil van zijn ouders, vrienden.

Hij blijft haar stiekem ontmoeten en hij wordt min of meer haar ogen als hij Mette vertelt over de bouw van de gigantisch grote kerk. Veel mensen zijn enthousiast over de kathedraal maar er zijn ook felle tegenstanders. Regelmatig wordt er sabotage gepleegd op de bouwplaats. Mette en Thies dreigen daar op een dag het slachtoffer van te worden. Als de vader van Mette verongelukt moet zij ‘de heren amuseren’ in de dubieuze herberg van haar tante, ‘De Rode Lantaarn’. Thies doet alles dat te voorkomen.

‘Strijd om de Kathedraal’ is een historisch en spannend, humoristisch verhaal, spelend in 1422. Het geeft een prachtig beeld van het leven in een middeleeuwse stad, de bouw van een kathedraal, het felle verzet daartegen en van de (soms dubieuze) rol die de geestelijkheid speelt maar ook van de bijzondere vriendschap tussen Thies en de blinde Mette, want: Liefde overwint alles...

De voorstellingen zijn te zien op een bijzondere plek in Parc Zaarderheiken waar de stichting een compleet theater op zal bouwen. Door het enorme decor, meer dan zeventig spelers, dieren, een grote ploeg ‘backstagers’ en de aankleding beleeft u het leven in onze Middeleeuwse stad ‘Trichterbosch’ in 1422. Om de sfeer compleet te maken componeert Ernst Jansz prachtige muziek voor ‘Strijd om de Kathedraal’.