Dag van de Architectuur

zo 16 juni '24

Op zondag 16 juni a.s. is de Dag van de Architectuur, sinds 1986 een landelijk fenomeen waarbij tientallen lokale architectuur initiatieven zich gezamenlijk presenteren. Het Architectuurpodium Venlo en omstreken grijpt deze dag aan om zich op deze kaart te zetten met een activiteit.

Het programma dit jaar draait om het thema “Ruimte maken” afkomstig uit een quote van een van Nederlands bekendste architecten Herman Hertzberger (“Ruimte maken, Ruimte laten”).

Gestart wordt deze middag met de vertoning van de documentaire The Proof of the Pudding. Deze verfilming volgt het transformatieproces van het door Hertzberger (begin jaren 70) ontworpen iconische kantoorgebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn. Fascinerend is de onvermoeibare inzet van de ruim 90-jarige geëngageerde architect om het multifunctionele plan met woningen van de grond te krijgen. De grondslag van zijn ideeën over ontwerpen vanuit het structuralisme is hierop gestoeld. Of die filosofie in de huidige tijd nog stand houdt is de kwestie die opspeelt.

Om de terugkeer van het Architectuurpodium Venlo en omstreken extra luister bij te zetten wordt de APVEO PIONIERSPRIJS toegekend. Deze met een bedrag gelabelde erkenning wordt dan uitgereikt aan de jonge ondernemer Bram Rutten van Rumah Recordings voor het project “House of Rumah”. Als eerste ondernemer die zich vestigde in het Kazernekwartier, werkt hij met zijn team eigenhandig aan de transformatie van voormalig gebouw R. Oorspronkelijk dienend als paardenstal en munitiedepot is dit een bijzondere onderneming. Tegelijkertijd bouwt Bram aan zijn eigen bedrijf want behalve voor muziek- en opnamestudio’s, creëert hij ruimte voor muziekclips en muziekeducatie. Rumah betekent huis of thuis en vanuit die gedachte wordt inspirerend nieuw onderdak geboden aan deze communities. Als pionier een prijzenswaardige impuls voor de stad.

Meld je aan

Datum en tijden

16 juni '24

Van 14:00 tot 17:00

Evenement entree

  • Gratis, aanmelden verplicht

Je raakt niet uitgekeken in Venlo

07 dec - 30 nov
Kids

Van neanderthaler tot stedeling

Vlieg in het Limburgs Museum met professor B.C. Oud terug in de tijd

Placeholder for AGENDA Van neanderthaler tot stedeling WEB Limburgs MuseumAGENDA Van neanderthaler tot stedeling WEB Limburgs Museum
09 dec - 29 nov
Kids

Feest!

Placeholder for AGENDA Feest WEB Limburgs MuseumAGENDA Feest WEB Limburgs Museum
21
jun
Kids

Peuterbieb in Arcen

Kom ook naar deze superleuke voorleesactiviteit

Placeholder for Peuterbieb ArcenPeuterbieb Arcen
21
jun
Muziek

TrapLab Radio

Placeholder for 20220702 1817 Stereo Stef 00920220702 1817 Stereo Stef 009
21
jun
Muziek

Josh Rouse

Placeholder for DSC 1215 croppedDSC 1215 cropped
22
jun
Theater

Museumnacht

Placeholder for Maaspoort 5622Maaspoort 5622