• Placeholder for OldOld

Venlo zoals het vroeger was

2 Brüder

In Venlo en ver daarbuiten is 2 Brüder een begrip, maar bij 2 Brüder en ver daarbuiten is ook Karel een begrip. Hij is dit jaar aan zijn 49e jaar bij de supermarkt begonnen. “Ik weet zelfs nog de dag, 7 augustus 1973”, vertelt hij trots. “Ik kwam van de LTS af en mijn zwager werkte al bij 2 Brüder en zei: ‘waarom kom je niet zolang bij ons werken?’” Karel begon als manusje-van-alles en pakte alle voorkomende werkzaamheden op. “Later toen 2 Brüder groter werd, ben ik in de logistiek doorgegroeid, in het magazijn zat ik goed op mijn plek. Vroeger moest alles met de handjes, dit aanpakken, dat aanpakken, trap op, trap af. Lekker spierballen kweken!”, lacht hij.

“De winkel waar we nu in staan lijkt in niets meer op de winkel waar ik destijds begon. Panden werden bij elkaar getrokken, muren doorgebroken, eigenlijk staan alleen de muren nog. Daarachter is een hele nieuwe winkel opgebouwd.” Eén ding is niet veranderd; het leveren. Niks geen loading dock, de waar van 2 Brüder komt nog steeds door een piepkleine deur aan de zijkant van het pand binnen. "Op een goede week komt er door die deur een berg aan producten binnen.”

Dat Karel al jaren meedraait, betekent dat hij niet alleen de winkel heeft zien veranderen maar ook de Duitse hoek en haar bezoekers. "Kleine jongens die Duitsers een parkeerplaats wezen om zo een Mark te verdienen. Vroeger, vóór de verbouwing, stonden ze in rijen voor de deur te wachten om binnen te komen. Het zit toch in de mens om op elkaar te kruipen en de gezelligheid op te zoeken. Duitsers eten graag een visje en een frietje. Daarbij is de zaterdagmarkt is ook gewoon gezellig. Ik ging vroeg zelf ook vaker in de pauze kijken op de markt. Hoe marktlieden met een vrachtwagen vol bloemen aankwamen, lekker stonden te schreeuwen en verkopen en een paar uur later met een lege wagen huiswaarts keerden.”

Wat maakt nu dat Duitsers toch zo graag naar Venlo komen? “Ik denk dat het voor de Duitsers echt een lekker dagje uit is. Ze komen van ver en met de hele familie. Venlo is een klein stadje, vol oude, mooie gebouwen. En als het vol is, is het hier heel gezellig. Kijk, de koffie is hier gewoon goedkoper ook. Maar wat ze in hun winkelwagens laden is niet alleen voor henzelf. Ze nemen vaak ook de boodschappenlijstjes van de buren en familie mee.”

“Ik vind 2 Brüder ook echt de mooiste en fijnste winkel van heel Europa, we hebben een prachtige versafdeling.” Bijkomend voordeel van werken in een ‘Duitse’ supermarkt? Je wordt ook uitgedaagd in je eigen denken.”, legt Karel uit.

Hoewel er dingen veranderen, blijven veel dingen gelukkig hetzelfde. “Het mooiste voorbeeld? 2 Brüder blijft een familie-uitje, het overstijgt culturen. Dat element verandert niet. Zo wordt de 2 Brüder van generatie op generatie doorgegeven!

Placeholder for KIJKJE IN HET LEVEN VAN 2 Brüder KarelKIJKJE IN HET LEVEN VAN 2 Brüder Karel